Wij doen het niet zoals het moet, maar zoals ú het wilt

Afscheid nemen van een dierbare doe je maar één keer. En om die reden moet het écht goed zijn, geheel naar de wensen van de overledene en de nabestaanden. De medewerkers van Rusthof, begraafplaats aan de Dodeweg in Leusden, denken altijd in mogelijkheden en zullen u indien gewenst met raad en daad terzijde staan. Even professioneel als persoonlijk.

Naast de mogelijkheid om een overledene te begraven verzorgen wij ook crematies. Wilco Plaggenborg, directeur van Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort (CBA): ”Nabestaanden kunnen hier gebruik maken van alle faciliteiten die wij bieden. We hebben diverse ruimtes waar het afscheidsmoment kan plaatsvinden, variërend van een intiem gezelschap waarbij enkele tientallen mensen aanwezig zijn, tot een afscheid in de Lichtzaal waar we circa 465 genodigden kunnen ontvangen.”

Crematie

Familieleden kunnen ervoor kiezen om na de plechtigheid hun dierbare vanuit de aula te begeleiden naar het besloten pleintje voor de crematieruimte. “Indien gewenst mag u uw dierbare naar binnen brengen en eventueel bij de aanvang van de crematie aanwezig zijn.” CBA verzorgt ook zogenaamde ‘stille crematies’ waarbij het afscheid in het eigen huis plaatsvindt. “Wij halen daarna de overledene op, verzorgen de crematie en brengen na vier weken persoonlijk de asbus bij u thuis.”

Asbestemming

De as wordt, wettelijk verplicht, één maand in de Algemene nis van Rusthof bewaard. Als u een definitieve bestemming hebt gekozen maken we een afspraak voor de uitgifte. Wilco: “Dit doen we bewust op afspraak omdat we dit graag zorgvuldig en met respect willen doen. De nabestaande(n) krijgen de as in een asbox.” In de Poortkamer, direct na de monumentale poort van Rusthof, is een kamer ingericht met voorbeelden van urnen, vlinders, sieraden, asrelieken, grond- en sluitplaten. Hier kunt u in alle rust uw keuze maken. Dit kan ook vooraf in onze webshop, waar u het gehele assortiment in 3D kunt bekijken en bestellen, via www.cba-amersfoort.nl. “Voor de laatste bestemming van de overledene kunnen mensen kiezen voor een urnenzuil, urnentuin, urnenmuur, urnenheuvel, urnengraf en asverstrooiveld. We raden mensen altijd aan om even rustig rond te lopen en de sfeer te proeven,” aldus Plaggenborg.

Kerstavond

Jaarlijks organiseren we op Kerstavond van 16:00 uur tot 19.30 uur een moment waarop mensen hun geliefden kunnen bezoeken. De sfeer op Rusthof is dan totaal anders vanwege verlichte paden, vuurkorven, warme chocolademelk, glühwein, een koor en een kerstboom. In deze kerstboom kunnen bezoekers een transparante kerstbal hangen die voorzien is van een wens of gedachte gerelateerd aan de overledene. Jaarlijks trekt dit zo’n 3500 bezoekers. De consumpties zijn gratis. Maar voor een kopje soep of een grafkaarsje vragen we een euro wat gedoneerd wordt aan een goed doel.

Rondleiding

Benieuwd naar alle faciliteiten van Rusthof? Op dinsdag 14 januari en donderdag 23 januari om 09.00 uur verzorgen wij een ‘kijkje achter de schermen’. Aanmelden kan via [email protected] of via 033-4613603.

Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort
Dodeweg 31, Leusden,
Tel. 033 – 461 36 03 (9.00 uur – 13.00 uur)
Mail. [email protected]
Web. www.cba-amersfoort.nl