Vrijwilligerswerk is een waardevolle tijdsbesteding

Je moet het even weten, maar als je de schoolboerderij van de Schoutenhoeve hebt ontdekt,
kom je er achter dat veel kinderen daar een zinvolle dagbesteding hebben.

Nu nog met konijnen en vogeltjes en een tuin waar in de toekomst ook bessen en druiven geplukt kunnen worden. Maar er is meer nieuws, want vrijwilliger Piet Westerlaken weet te melden dat er op korte termijn een onderkomen voor mini-schapen en geiten gerealiseerd wordt. “Dat is natuurlijk een geweldige opsteker. Daarvoor zijn wij de sponsoren van het Barneveldse bedrijfsleven ook zeer erkentelijk voor.”

De schoolboerderij draait helemaal op giften van sponsoren. Soms financieel maar ook in natura. Zo wordt het dierenvoer helemaal gesponsord door Brons Mengvoeders B.V. Nieuwe sponsors zijn uiteraard heel welkom. Schoolboerderij De Schoutenhoeve aan de Thorbeckelaan (ingang bij de sportvelden) is een boerderij met een educatieve en recreatieve functie die toegankelijk is voor de leerlingen van Rehoboth Onderwijs en zorg en in de toekomst voor de kinderen en hun (groot)ouders uit de naastgelegen wijk. Een plek die volop in ontwikkeling is en voor veel van de kinderen een unieke functie als dagbesteding heeft.

Vrijwilligers gevraagd

Het mooie van deze plek is dat deze vooral door vrijwilligers draaiende gehouden wordt. En daar ligt meteen een probleem, want die vrijwilligers liggen niet voor het oprapen. “Het zijn ook vooral senioren die hier het vrijwilligerswerk doen. De zogeheten pensionado’s, die soms niet altijd inzetbaar zijn. We zouden het mooi vinden dat er zich nieuwe vrijwilligers aanmelden. Piet Westerlaken doet daarom 1een dringende oproep aan de inwoners van Barneveld. Op vrijdag zijn er al een drietal vrijwilligers. Westerlaken geeft aan dat er naast het werk ook gelegenheid is voor ontmoeting en gezelligheid. “De vrijwilligers willen we inzetten voor het aanleggen van het terrein. Een heel groot deel is al ingericht. Zo hebben we een boomgaard aangelegd en onlangs een heel stuk ingeplant met allerlei soorten bessenstruiken.”

De Schoutenhoeve heeft een belangrijke plaats in het schoolleven van de leerlingen van Rehoboth Onderwijs en zorg gekregen. Waar ontwikkelen anders gaat, biedt de schoolboerderij nieuwe kansen voor bijvoorbeeld leerlingen met een lage intelligentie. Piet: “Leerlingen, die door overprikkeling het gewone schoolleven niet langer aankunnen, willen we op De Schoutenhoeve een rustige plek bieden.

Zo maken ze de hokken en het terrein schoon, maaien het gras en geven de dieren eten en drinken. Onze vrijwilligers zien er op toe dat dit op een juiste wijze gebeurd.”

“De komende tijd willen we ervaring opdoen met de bedrijfsvoering en inspelen op de behoeften/wensen van gebruikers van de schoolboerderij. We zijn begonnen met een ‘basic’ schoolboerderij waar de basisvoorzieningen aanwezig zijn. We zijn begonnen met dieren die redelijk gemakkelijk verzorgd kunnen worden. Je kunt dan denken aan konijnen en vogeltjes in allerlei soorten. In de dierenweide gaan we bijvoorbeeld geitjes en een schaap houden. Dit zal mogelijk zijn als het nieuwe gesponsorde onderkomen afgebouwd is. Voor sommige kinderen is het ook meteen een soort stageplek, zodat ze kunnen wennen hoe het in het werkzame leven is.”

Wil je meewerken als vrijwilliger bel dan voor meer informatie naar 0342 – 200 300 of
mail naar: [email protected]