Start nieuwbouw voedselbank Hulp aan Elkaar

Zo’n 480 Barnevelders op 118 adressen ontvangen elke week op donderdagmiddag een voedselpakket. Dat voedselpakket hebben ze nodig omdat zij het zelf door allerlei omstandigheden niet zelf kunnen kopen. Onder de ontvangers zijn ca 215 kinderen.

In een oude verbouwde gymzaal aan de Begoniastraat werken ca 35 vrijwilligers aan het voorbereiden van het uitdelen van de pakketten. Dat klaarzetten start met het ophalen van voedsel bij allerlei winkels en bedrijven in Barneveld. Daarmee wordt voorkomen dat dit voedsel wordt verspild. Daarnaast krijgt de voedselbank via inzamelingsacties van kerken scholen en bedrijven ook veel houdbare levensmiddelen en verzorgingsproducten. Een deel wordt eerst opgeslagen in het magazijn. Elke week lukt het gelukkig om een mooi pakket samen te stellen. Soms wordt er extra melk, vlees en groente ingekocht om ervoor te zorgen dat het pakket evenwichtig is. Op elke dinsdag kunnen de cliënten ook kleding halen uit een ruime kledingcollectie.

Het huidige gebouw wordt door de gemeenten Barneveld in mei 2024 vervangen door een nieuw gebouw. Op 7 november is de nieuwbouw met een feestelijke bijeenkomst gestart. Dat nieuwe gebouw is gekoppeld aan de nieuwbouw van Buurthuis Bronveld. Dat nieuwe gebouw wordt gehuurd van de gemeente. Op de donderdag middag wordt dan in dat nieuwe gebouw gebruikgemaakt van één van de zalen van buurthuis Bronveld om de cliënten te kunnen ontvangen en tijd en ruimte te hebben voor een gesprek.

De komende periode wordt er door de vrijwilligers hard gewerkt om de inrichting van het nieuwe gebouw voor te bereiden. De inrichting moet door de voedselbank zelf geregeld en opgepakt worden. Het gaat daarbij om het plaatsen van stellingen in het magazijn, Het laten plaatsen van een lift om ook op de verdieping te kunnen werken en daarnaast komt er ook een keuken in de pantry.

Het uitdelen van voedsel is mogelijk omdat allerlei kerken, bedrijven en particulieren ons financieel steunen. Ook de inrichting wordt betaald met de giften die Stichting Hulp Aan Elkaar als ANBI instelling regelmatig ontvangt van vele gulle gevers. Door de giften in geld en natura kan de voedselbank ervoor zorgen, dat mensen die het echt nodig hebben geholpen worden om te voorzien in de eerste levensbehoeften.

Meer informatie zie www.hulpaanelkaar.nl en de Facebookpagina van Voedselbank Barneveld