Orthodontiepraktijk Binda: ‘Orthodontie niet alleen voor scheve tanden’

Denkt u dat een orthodontische behandeling alleen voor scheve tanden is? Orthodontie gaat veel verder dan dat, vertelt orthodontist Saskia Binda van de Barneveldse Orthodontiepraktijk Binda in het Schaffelaarse bos. “Er zijn beugels die tanden rechtzetten, maar ook beugels die de groei van de kaken beïnvloeden. Het kan ook voorkomen dat er tanden of kiezen niet zijn aangelegd. In dat geval kun je met een beugel de ‘gaten’ opvullen door de eigen tanden en of kiezen naar elkaar toe te laten groeien.”

Met een klein en ervaren team biedt Orthodontie Binda orthodontiebehandelingen voor kinderen en volwassenen. “Samen zetten we de patiënt bovenaan. Dat doen we door goed te luisteren naar wat de patiënt wil”, legt Binda uit. “Als orthodontist kijk ik naar de mogelijkheden, luister ik naar de wensen en samen kijken we wat past. We beschikken over mooie en moderne technieken, waarmee we veel kunnen betekenen voor iemand. Ons doel is om de beste orthodontische zorg te leveren.”

Kiezen niet van nature aangelegd

Veel mensen denken bij orthodontie dat dit alleen bedoeld is om scheve tanden recht te zetten, maar het gaat zoveel verder dan dat, legt Binda uit. “Zo komt het regelmatig voor bij kinderen dat er tanden en of kiezen niet zijn aangelegd. Dit komt aan het licht als de wisseling van melktanden te lang op zich laat wachten. Een tandarts zal dan een röntgenfoto maken, waarop duidelijk te zien is of er wel of geen blijvende kiezen zullen komen in de plaats van de melkkiezen. Kijk maar eens naar de röntgenfoto van onze patiënt Esther, hier bijna elf jaar oud. In de bovenkaak mist zij twee kleine kiezen en in de onderkaak mist ze zelfs alle vier de kleine kiezen (zie de witte kruizen). Melkkiezen gaan niet een mensenleven lang mee en implantaten kunnen pas geplaatst worden als je bent uitgegroeid. Gelukkig zijn alle verstandskiezen aangelegd (zie de kiezen in de uiterste hoeken). Door alle grote kiezen naar voren te laten groeien met een beugel, kunnen de verstandskiezen de gaten opvullen. Dit is een hele mooie behandeling, waarmee je werkt met ‘eigen tandmateriaal’. De verstandskiezen krijgen een functie en je voorkomt dat er later implantaten nodig zijn.”

Hoe werkt dat?

“Iedere beugelbehandeling begint met een goed behandelplan”, legt Binda uit. “Voor het behandelplan hebben we röntgenfoto’s nodig, een mondscan en zeker niet onbelangrijk: gezichtsfoto’s. Ons doel is een mooie natuurlijke lach met tanden en kiezen die goed op elkaar passen. Met de gezichtsfoto’s kunnen we zien welk behandelplan goed past bij het aangezicht.”

Na het onderzoek brengt de orthodontist alle mogelijke opties in kaart, zoals prothetische voorzieningen op volwassen leeftijd of een orthodontische behandeling tijdens de groei van het kind. “De keuzemogelijkheden bespreken we met de patiënt en de ouders. Zeker voor jonge kinderen is het verstandiger om te zoeken naar een orthodontische oplossing als er kiezen of tanden ontbreken. Met de juiste orthodontische zorg laten we kiezen groeien naar een andere plek in de mond door middel van de vaste beugel (een slotjes- of blokjesbeugel). Een vernuftig systeem van botankers, een soort schroefjes in de kaak, ondersteunt de vaste beugel en houdt de voortanden op hun plaats. Als we met een beugel de grote kiezen naar voren schuiven, kunnen de verstandskiezen mee naar voren groeien en de ruimte in de kaak opvullen. De verstandskiezen hoeven niet op hogere leeftijd getrokken te worden en worden optimaal benut. Het is natuurlijk ook nog eens heel fijn om op jonge leeftijd nog je eigen kiezen te hebben en geen ‘nepkiezen’. Bovendien bespaar je hiermee de kosten van zes implantaten.”

Orthodontie Binda Barneveld
Het Koetshuis bij Kasteel Schaffelaar
Stationsweg 4, Barneveld
Tel. 0342 – 74 57 53
Mail. [email protected]
Web. www.orthobinda.nl