Bij VANLAGEN Metselwerken ben je op je toekomst voorbereidt

Metselen is een ambacht. Het leuke van dit vak is dat je niet alleen begint met niets en aan het einde van de dag een muur kunt bewonderen. Maar ook dat je werkt aan een stukje duurzaamheid. Een muur kan namelijk wel 100 – 150 jaar blijven staan. Johan en Marjan van Lagen zijn sinds 1996 eigenaren van VANLAGEN Metselwerken. Marjan: “Wij leiden metselaars in spe op tot ware ambachtslieden. En sommigen van hen doen zelfs mee aan de Worldskills…”

VANLAGEN Metselwerken verzorgt allerlei soorten metselwerken in verschillende verbanden en bijzondere technieken, handzaam- of elementenlijmwerk. “Maar wij verwerken ook steenstrippen en natuursteen als geveltoepassing. Wij beheersen zowel het ambachtelijke als de moderne verwerkingen. Aan de muur met troffel en kuip of met de mortelspuit en mortelmenger. We oriënteren ons zelfs op het gebruik van een metselrobot. De inzet van robotisering in een ambachtelijk vak is een heel bijzondere toepassing. Wij moeten met onze tijd mee, aantrekkelijk blijven voor nieuwe instroom, de jeugd inspireren en met elkaar gezond oud worden.”

Bijzondere projecten

“Onze metselaars werken aan veelzijdige projecten; van renovatie van een korenmolen waarbij de muren rond, 3 steens dik en 100 graden afwaterend werden gemetseld, tot het verlijmen of dunbedden van een woning met lange smalle betonsteen. Kunstwerken of patroonmetselwerk met in- en uitstekende stenen, verschillende kleuren, vlechtwerk of bogen. Onlangs hebben we een project gemaakt met grote natuursteenbrokken, die je als puzzelstukjes bij elkaar moet zoeken.”

Secuur werk

Volgens de gedreven ondernemers is metselen deels te leren en komt het deels aan op aanleg. Metselen is een secuur werk. Een muur moet vlak en waterpas zijn, voegen moeten gelijkmatig worden aangebracht en dan nog de snelheid cq. handigheid waarmee je werkt. Liefde voor stenen is noodzakelijk in dit vak en de vaardigheid hebben de meesten pas te pakken nadat ze vijf jaar aan het werk zijn.

‘Skillsvirus’

Vanaf 2016 is het bedrijf ‘besmet’ met het ‘Skillsvirus’. Dit jaar heeft leerling metselaar Ruben Boorsma de gouden plak op het Nederlands Kampioenschap behaald en werd hij in september 8e van Europa in Gdansk (Polen). In 2022 werd hij ook al 1e op het NK en mocht hij 12e worden op het Wereldkampioenschap in Salzburg. Ruben werkt sinds 2019 bij VANLAGEN Metselwerken en enorm gemotiveerd om deze unieke uitdagingen aan te gaan.

Trainen, trainen, trainen

Om aan de Skillswedstrijden mee te kunnen doen gaat veel vooraf. Ruben: “In april heb ik motivatiegesprekken gehad en eind april kreeg ik te horen dat ik mee mocht doen. Dan volgt een periode waarin je heel veel en hard moet trainen, maar liefst 280 uur. Begin juli ben ik in Denemarken geweest voor een zogenoemde trainingsweek. In die week train je met vijf landen in een wedstrijdsetting. Op zo’n moment voel je al een beetje hoe het gaat als je straks voor het echte werk gaat.”

Drie werkstukken

Tijdens de EuroSkills werkte Ruben drie dagen aan drie werkstukken. “Deze werkstukken moeten in 18 uur klaar zijn. Dat is sowieso een prachtige uitdaging, maar ook de sfeer van het hele evenement vind ik geweldig. De openingsceremonie met 600 deelnemers uit 32 Europese landen in een vlaggenparade, het voorbereiden door de tekening je eigen te maken en dan de wedstrijddagen en de afsluiting. Het was super!”

Op de vraag waarom Ruben zo gemotiveerd is voor zijn vak antwoordt hij: “Omdat ik later ook leerlingen op wil leiden die naar de Skills gaan.” Marjan vult hem aan: “Het is ook voor ons heel motiverend dat jongens zoals Ruben hiervoor willen gaan. Het mooie vak verdient aandacht en als onze jongens op deze manier het ambacht promoten, vinden wij dat alleen maar prijzenswaardig.” Lachend: “En natuurlijk zijn we apetrots!”

Passie is mooi

VANLAGEN Metselwerken wil in de toekomst verder bouwen aan het imago van dit bijzondere en specifieke vak. Het is de wens van Johan en Marjan om nog veel jongens op te leiden. „Het is erg leuk om te zien hoe bij jonge kerels de passie voor het vak ontstaat. Daarnaast deel je veel met hen, omdat je acht tot negen uur per dag met elkaar optrekt. De combinatie van én het metselen en het opleiden van jongens tot volleerde ambachtslieden maakt VANLAGEN Metselwerken tot een fantastisch en authentiek bedrijf.”

VANLAGEN Metselwerken
Brunesengweg 25
3784 WE Terschuur
Tel. 0342 462 664
[email protected]
www.vanlagen.nl