Help, ik wil niet met pensioen!

Er zijn mensen die de dagen aftellen totdat ze met pensioen kunnen. Er zijn echter steeds vaker werknemers die na hun pensioengerechtigde leeftijd liever willen doorwerken. Kan dat?

Ja, dat kan. Maar niet altijd zomaar. In sommige cao’s en arbeidscontracten staat vermeld dat je gewoonweg niet mag doorwerken als de AOW-leeftijd is bereikt. Dan stopt het contract en moet je met pensioen. Staat dit niet vast of wil je ondanks die cao toch door, dan is het mogelijk om met de werkgever om de tafel te gaan en te overleggen of je door kunt werken. Wil de werkgever je liever niet kwijt dan is het wel belangrijk dat er een nieuw contract wordt afgesloten.

Soms moet je dan na jaren ergens te hebben gewerkt, opnieuw gaan onderhandelen. Dat kan best vreemd zijn, maar toch is dat niet zo gek want je hebt een goede uitgangspositie. De werkgever hoeft namelijk geen pensioenpremie en de premie voor de WW-uitkering in te houden op je brutoloon. Blijft jouw salaris met een nieuw contract netto gelijk, dan is de werkgever goedkoper uit. Daarmee behoudt de werkgever zijn werknemer met veel ervaring en kennis van het vak én ben je goedkoper dan eerst.

Let op bij ziekte
Houdt er wel rekening mee dat wanneer iemand die de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt doorwerkt en ziek wordt, maar dertien weken recht heeft op een doorbetaling van het loon. Een jongere werknemers heeft daar maar liefst twee jaar recht op. Het is ook belangrijk om te weten dat bij een eventueel ontslag het UWV (of een rechter) niet hoeft te worden geraadpleegd. Dat geeft de werkgever vrij spel. Ook heb je als vertrekkende AOW’er bij ontslag geen recht op een zogenoemde ‘gouden handdruk’ of ontslagvergoeding.

Houd rekening met de belasting
Houd ook rekening met het feit dat je waarschijnlijk meer inkomensbelasting moet gaan betalen omdat je twee inkomens hebt: het pensioen en het salaris. Je totale inkomen valt in een hoger tarief. Ook is het belangrijk in de gaten te houden of je nog wel recht op zorg- of huurtoeslag hebt bij een hoger inkomen.

Verder als zzp’er
Ga je voor jezelf beginnen en wil je verder als zzp’er, wat heel goed mogelijk is met veel jaren werkervaring, kennis en expertise, dan heb je geen recht op volledige zelfstandigenaftrek. Mocht je voor zelfstandigenaftrek in aanmerking komen dan krijg je slechts de helft.

Dit artikel verscheen eerder op 50plusinnederland.nl