Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort: dienstbaar aan nabestaanden

Als we afscheid moeten nemen van een dierbare dan willen we ruimte; in de breedste zin van het woord. Tijd om afscheid te nemen, ruimte in het hoofd en in het hart om toe te leven naar het definitieve moment waarop de overledene begraven of gecremeerd wordt. Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort (CBA) wil daarom als dienstverlenend te werk gaan. Directeur Wilco Plaggenborg: “Onze medewerkers zijn intrinsiek gemotiveerd en dat vertaalt zich multi-inzetbaarheid. Het ene moment staan ze voor mensen klaar in de rouwkamers, het volgende moment begeleiden ze de ceremonie in de aula.”

Dienstverlenend
Correct en waardig afscheid nemen, dat is ons hoofddoel, te allen tijde! Wekelijks is er een overleg met alle medewerkers om de 350 begrafenissen en 2100 crematies die CBA jaarlijks verzorgt zo goed mogelijk te laten verlopen. Want, afscheid nemen kan maar een keer. Wilco: “We evalueren de voorgaande week en kijken wat de komende week voor ons in petto heeft. Op deze manier leren we van dingen, maar zijn onze medewerkers ook multi-inzetbaar. En dat vergroot de intrinsieke motivatie, wat z’n weerslag heeft op onze klanten. Of dat nu uitvaartverzorgers of nabestaanden zijn; wij zijn altijd dienstverlener!”

Begraven in de natuur
Circa 20% van de overledenen is rasechte natuurliefhebber. De overige 80% vindt het onderhoud van een graf een te grote belasting voor de nabestaanden. “Op Rusthof kunnen natuurliefhebbers naar eigen wens een rustige en natuurrijke rustplaats krijgen. Het onderhoud kan door ons worden verzorgd. Zo worden beide aspecten samengevoegd en krijgt natuurbegraven een mooie dimensie.”

Cremeren
Indien de familieleden of nabestaanden bij de aanvang van de crematie aanwezig willen zijn, dan kan dat. “Voordat de as van een dierbare opgehaald kan worden is CBA wettelijk verplicht de as een maand te bewaren. Daarna wordt de as meegegeven in een asbox, deze is 100% CO2 neutraal en geschikt voor recycling.”

CBA beschikt over de energiezuinigste oven van Europa en kan daarom duurzaam en milieuvriendelijk te werk gaan. CBA verzorgt ook stille crematies. Geliefden worden in hun eigen omgeving herdacht, daarna overgebracht naar Amersfoort waar wij de crematie zonder betrokkenen uitvoeren.

Cultuurpark
CBA wil, naast een crematorium en begraafplaats, ook een cultuurpark worden. “We zien hier mensen mediteren en wandelen, maar er is ook ruimte voor een stukje kunst en cultuur. Daarom willen we in de komende periode kijken wat de mogelijkheden zijn om een kunstroute langs de graven te realiseren.

Zeker innovatief, maar CBA wil de unieke bosbegraafplaats transformeren naar een plek van rust, warmte en bezinning. De dood is onlosmakelijk met het leven verbonden en Rusthof is springlevend, klaar voor de toekomst. Bij Rusthof staat beleving centraal.”

Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort
Dodeweg 31, Leusden
E: [email protected]
W: www.cba-amersfoort.nl