40 jaar Profile Carservice: ‘Als klein jochie liep ik in de garage al klusjes te doen’

Profile Carservice Barneveld bestond 1 februari van dit jaar maar liefst veertig jaar. Met een specialistische kennis op het gebied van banden groeide het bedrijf uit tot een fullservice banden- en onderhoudsbedrijf voor personenauto’s en vrachtwagens. Een typisch Barnevelds bedrijf. Wat dat is legt directeur Tom Boonman ons uit.

“Banden zijn eigenlijk een onderschat product,” vertelt Tom Boonman. “Een auto staat als het ware op vier briefkaarten. Daarmee bedoel ik dat het contactpunt met de weg niet groter is dan het formaat van een briefkaart. Kun je nagaan waar die banden aan moeten voldoen om de veiligheid en het rijcomfort te waarborgen. Toch zien mensen banden vaak nog als een afhaalproduct, terwijl het hoogstaande techniek is.”

Boonman (49) staat sinds 2009 aan het hoofd van het bedrijf dat in 1980 door zijn vader en een compagnon werd gestart, na overname van een bandenbedrijf voor vrachtwagens. “Het is echt een Barnevelds bedrijf. Wat ik daarmee bedoel? Een bedrijf met een lange levensduur, dat al jaren bestaat en van vader op zoon is overgegaan. We zijn weliswaar groter geworden, mijn vader ging in die beginjaren direct over van louter vrachtwagens op ook personenauto’s, maar de bedrijfsvoering is altijd eenvoudig gehouden. Het is een zogenoemde platte organisatie. Als directeur ben ik ook gewoon dagelijks op de werkvloer aanwezig.”

Sinds mijn twaalfde mocht ik op zaterdag in de garage helpen

Het bedrijf startte met één hal. Inmiddels zijn dat er vier. “Ik liep er als vijfjarig jochie al rond en sinds mijn twaalfde mocht ik op zaterdag helpen. Ging ik banden verwisselen. We deden in die tijd ook al verschillende onderhoudswerkzaamheden zoals uitlaten vervangen, schokdempers vernieuwen en trekhaken monteren.”

Sinds 1990 zijn er de vier hallen en het aantal personeelsleden groeide naar veertien mensen. “Vanaf 1994 deden de monteurs ook al steeds meer reparatiewerk en toen ook de APK keuringen erbij kwamen rolden we als bedrijf al snel door naar een fullservice onderhoudsbedrijf. Dat neemt niet weg dat de banden nog altijd ons ‘unique selling point’ zijn. We zijn nog altijd specialist op dat gebied.” Sinds 1989 bestaat er de Profile groep. “Als kleine specialist had je in die tijd niet zoveel in de melk te brokkelen ten opzichte van de grote bandenfabrikanten en transportbedrijven die internationaal werkten. Met een aantal andere bandenspecialisten zijn toen Profile Tyrecenter gestart waardoor we sterker staan.”

Als er ‘iets’ met je auto is bel je ons

Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een compleet autoservicebedrijf met niet alleen bandenservice en onderhoudsservice, maar ook ruitvervanging bijvoorbeeld en het verhuren en leasen van personenauto’s en busjes. “We zijn tevens volledig gecertificeerd als het gaat om elektrische auto’s. Twee monteurs hebben zich er nog extra in gespecialiseerd. Eigenlijk zou het zo moeten zijn dat als je iets met je auto hebt, je ons belt. En dat ‘iets’ kan alles zijn.”

“Of mijn vader nog in het bedrijf werkt? Kijk, ik liep als jochie al in de garage klusjes te doen. Nu doet hij dat. Dat bedoel ik overigens positief. Hij is er nog altijd bij betrokken, doet af en toe wat klusjes in de werkplaats, monteert ook nog truckbanden en dat komt vaak heel goed uit.”

Profile Car & Tyreservice
Energieweg 12-18, Barneveld
Tel. 0342 – 415 468
[email protected]
www.carservice-barneveld.nl