‘Nieuwe spuitgieterij Moba een van de modernste van Europa’

Een ingenieuze robot die zij aan zij met de mens werkt, een brandwerende bunker als matrijzenkluis en een uniek hypermodern en volautomatisch drogersysteem. De nieuwbouw maakt de spuitgieterij- en matrijzenmakerijafdeling van Moba tot een van de meest innovatieve van Europa. “En dan hebben we het nog niet eens over de optimale klimaatbeheersing en stille machines, die zorgen voor de best mogelijke werkomstandigheden.” William van de Fliert en Ronald de Jong nemen je mee over hun afdeling voor een unieke blik achter de schermen.

Het kan je bijna niet zijn ontgaan: de verbouwing van Moba gaat als een trein. In september 2018 is de wereldwijde marktleider in de productie van eiersorteer- en verpakkingsmachines gestart met een uitgebreide renovatie om de productiefaciliteiten en de kantoorruimtes te moderniseren en uit te breiden. Eind dit jaar moet de totale verbouwing zijn afgerond. Ondertussen is de nieuwe, hypermoderne spuitgalerij uit de grond gestampt en is de matrijzenmakerij volop in aanbouw. Het team stond zelf aan het stuur bij de nieuwbouw van hun afdeling. “Medewerkers werken vaak lang bij Moba, soms tot wel vijftig jaar. Zo werkt Ronald hier al 35 jaar. Zij weten als geen ander hoe we de afdeling zo efficiënt mogelijk kunnen inrichten”, vertelt William van de Fliert, hoofd van de afdeling Matrijzenmakerij en Spuitgieterij. In augustus 2017 begon het team met de voorbereidingen. In oktober 2018 ging de eerste heipaal de grond in en eind juni 2019 draaiden de machines op volle toeren in de gloednieuwe spuitgieterij. “In een week verhuisden we alle machines. Met acht man werkten we een weekend keihard om alle 1.800 matrijzen te verhuizen. Er is een berg werk verzet.”

Het resultaat mag er zijn. “Een hypermoderne afdeling, een van de modernste van Europa”, zegt teamleider Ronald de Jong. Dat zit hem vooral in de apparatuur en de klimaatbeheersing, legt hij uit. “Als je binnenkomt bij kunststofbedrijven, stinkt het vaak behoorlijk. Die dampen zijn niet goed voor je gezondheid. Bij ons ruik je nagenoeg niets. Ook is de temperatuur constant rond de twintig graden. Voor elke machine die we aankopen, checken we bovendien het geluidsniveau. Voorheen kon je elkaar bij een machine niet verstaan, nu moet je goed luisteren of hij wel aan staat.”

De bunker

“Moba zet constant in op veiligheid, kwaliteit en efficiëntie”, aldus Van de Fliert. “Ons doel is steeds nauwkeuriger spuitgieten en nog hoogwaardigere producten te fabriceren.” Om de producten te spuitgieten zijn mallen nodig, die Moba zelf maakt en onderhoudt: de matrijzen. “Een groot gedeelte van onze machines bestaat uit kunststof onderdelen. Die mallen zijn dan ook van levensbelang. Het goud van Moba. Om onze 1.800 matrijzen goed te beschermen, hebben we een speciale kluis ontwikkeld. Een brandwerende bunker met dertig centimeter dikke muren en zo min mogelijk elektronica.”

“We maken de matrijzen voor eigen gebruik”, vult De Jong aan. “Dat maakt het werk hier zo mooi: je blijft betrokken bij je product. De matrijzenmakerij maakt zo’n dertig nieuwe matrijzen per jaar, die steeds complexer worden met meer sensoren, hydrauliek en hotrunnersystemen.”

Hypermodern machinepark

Handgrepen, tandwielen, testeieren: je kunt het zo gek niet bedenken of de spuitgieterij maakt het van kunststof. En dat doet Moba niet sinds gisteren. “Oprichter Job Mosterd had een vooruitziende blik”, zegt De Jong. “Hij zag decennia terug al in dat kunststof de toekomst was.”

De koers van Mosterd op innovatie en zijn beslissing om alles in huis te houden, houdt Moba anno 2020 gefocust aan. Moba werkt samen met hogescholen, onder meer in onderzoek naar 3D-metaalprinten en de afdeling beschikt over een hypermodern machinepark. “Alles gebeurt volautomatisch. Onze drogerinstallatie beslist zelf wanneer het granulaat droog genoeg is. Iedere operator beschikt straks over een tablet, koppelt hierop de droogsilo aan de juiste machine en monitort het proces op afstand.” Als kers op de taart gaat half 2020 de co-bot onbemand aan de slag. “Een coöperatieve robot die zij aan zij werkt met de mens. Je werkt naast de robot en als je hem aanstoot stopt hij met werken. Onze afdeling is klaar voor de toekomst.”

Meer weten over werken bij Moba? Kijk op werkenbijmoba.nl. Moba zoekt nog ervaren spuitgieters en matrijzenmakers.

Moba B.V.
Stationsweg 117, Barneveld
Tel. 0342 – 455 655
www.moba.net