DURF Financieel Planners: “Durf te kiezen”

Wat zou jij doen als geld geen rol speelt? Hoe zou je leven er dan uitzien? Met deze vragen daagt DURF financieel planners je uit om na te denken over je toekomst en knopen door te hakken. “Vaak is het complex en spannend om het heft in eigen hand te nemen. Veel mensen weten niet wat de gevolgen zijn van de financiële beslissingen die ze nemen of onbewust niet nemen. Wij geven inzicht en zelfvertrouwen om die beslissingen te nemen. Het doel? Het leven creëren dat jij wilt, zonder onrust over financiën.”

Wil je eerder stoppen met werken of juist niet? Is het verstandig om extra af te lossen op je hypotheek? Maar ook: als werkgever bied ik mijn medewerkers een pensioenregeling, maar hoe informeer ik ze over wat dit betekent voor hun persoonlijke situatie? Vragen die bij veel mensen leven, maar die ook vaak weer in de ijskast worden gezet. Er komt zoveel bij kijken. Hoe weet je wat verstandig is? Om mensen het vertrouwen te geven om te durven kiezen, hebben Bianca Wateler van Pensioen Blik en Fred Ruwe en Andrea Middel van Lyncs financiële planning de handen ineengeslagen en dit najaar DURF financieel planners opgericht. DURF financieel planners helpt particulieren, ondernemers en werkgevers bij – voor hen – complexe financiële vragen of een compleet financieel plan.

Navigatiehulp

“Stel je hebt een mooi bedrag op de bank en ook een hypotheek, dan kan de vraag zijn of het bij jouw situatie past om de hypotheek (deels) af te lossen. Als financieel planners bekijken we het complete plaatje. Wat is er nog meer mogelijk? Wat is de meest verstandige keuze? Wat betekent die beslissing voor je dagelijks leven, nu en in de toekomst? Misschien kun je dat geld juist beter gebruiken voor de aanvulling van je pensioen. Wij bemiddelen bewust niet in producten, zodat we geen belang hebben in een bepaalde keuze van de klant en echt objectief kunnen adviseren”, vertelt Ruwe. “Je kunt ons zien als een navigatiehulp. De klant zit aan het stuur en wij adviseren over mogelijke routes naar het einddoel. Als je hier rechtsaf gaat, kom je daar uit. Je kunt ook rechtdoor, maar dan doe je er misschien iets langer over. Het is de keuze van de klant. Als het goed gaat en de klant heeft voldoende vertrouwen, dan kan hij de navigatie ook uitzetten.”

Werkgevers

Ook werkgevers schakelen DURF financieel planners in om hun personeel voor te lichten en te adviseren over arbeidsvoorwaarden, zoals het pensioen. “Een werknemer weet vaak niet wat hij kan met de pensioenregeling, die zijn werkgever biedt. Naast salaris betaalt de werkgever het meeste aan pensioen, maar de werknemer ervaart dat over het algemeen niet zo en voelt die waarde niet”, zegt Wateler. Daar komt DURF financieel planners om de hoek kijken. “Op verzoek van de werkgever leggen wij aan de werknemer uit hoe zijn financiële plaatje eruitziet. Wat is zijn inkomen nu en wat betaalt de werknemer aan belastingen, hypotheeklasten en andere uitgaven en hoe ontwikkelt zich dat de komende jaren? Wat hou je over onderaan de streep als je stopt met werken? Dan zien ze dat het pensioen een belangrijke toevoeging is. Of juist dat ze helemaal niet zo afhankelijk van het pensioen zijn en bijvoorbeeld eerder kunnen stoppen met werken. Het gaat erom bewustzijn te creëren.”

De vraag vanuit bedrijven naar een onafhankelijke partij die werknemers kan adviseren, groeit, aldus Wateler. “Het is niet alleen wettelijk verplicht om je werknemer voor te lichten over de pensioenregeling, maar bovenal een mooie arbeidsvoorwaarde die beide partijen voordelen biedt. Werkgevers willen goed voor hun personeel zorgen en vinden het belangrijk dat hun werknemers ook op financieel gebied gezond zijn. Financiële zorgen leveren veel stress op. Als je financieel fit bent, heb je daar als werknemer plezier van, maar als werkgever ook.”

Als ander belangrijk voordeel noemt Ruwe strategische personeelsplanning. “Doordat je inzicht geeft in de financiële gevolgen van bijvoorbeeld minder werken of eerder stoppen met werken, creëer je lucht. De werknemer kan dan bewust zelf zijn keuzes maken. Als werkgever is het fijn om met je werknemers tijdig in gesprek te kunnen over hun toekomstplannen.”

Vertrouwen

“Juist door ze het vertrouwen en het inzicht te geven,” vertelt Wateler, “komen mensen in beweging. Eigenlijk gaat het helemaal niet over geld, maar over leven. Vaak denken mensen er niet over na, omdat ze geen idee hebben wat er mogelijk is. Misschien kunnen ze wel eerder stoppen met werken of verhuizen naar een groter huis. Ze komen met een complexe financiële vraag, maar er gaat vaak een heel verhaal aan vooraf voordat je die vraag goed kunt beantwoorden.”

Voor een financieel plan nemen de financieel planners dan ook de tijd om iemand echt te leren kennen. “Wie ben je en wat wil je? Hoe ziet je ideale leven eruit?” En dat hoeft niet altijd tot de fiscaal optimale oplossing te leiden, volgens Ruwe. “Het gaat erom dat je het vertrouwen hebt om te durven kiezen voor het leven dat bij jou past.”

Wilt u meer weten of kennismaken, neem dan contact op met Andrea, Bianca of Fred op 033 – 200 3066 of mail naar [email protected]. Of kijk op www.durf-fp.nl.