‘Ervaar de voordelen van chiptuning’

Van een apk tot een uitgebreide beurt of upgrade: in de moderne werkplaats verzorgt Bakker Automotive snel en vakkundig het onderhoud van alle type auto’s. Het Barneveldse autobedrijf heeft een passie voor alles wat met auto’s te maken heeft, maar in het bijzonder voor de technologie. “Als nieuwe dienst hebben we chiptuning geïntroduceerd. Hiermee profiteer je van meer vermogen en kun je zuiniger rijden.”

“Vanuit de fabriek heeft de auto een standaard vermogen, maar dit is niet het maximale vermogen. Door de auto te laten chiptunen, haal je het optimale uit de auto”, legt Kees Bakker uit, eigenaar van Bakker Automotive. Sinds eind vorig jaar biedt hij chiptuning aan. “Bij chiptuning passen we de motormanagement software van de auto aan. Door het motormanagement te optimaliseren, vergroten we het vermogen. We maken de motor niet alleen krachtiger en sneller, maar ook zuiniger. Bij constant rijgedrag wordt het brandstofverbruik lager.”

“Op onze website zoek je eenvoudig op wat de vermogenswinst is voor jouw auto met chiptuning aan de hand van het bouwjaar, het model en het motortype. Er zijn verschillende gradaties in chiptuning. Met de standaard chiptuning hoeft de motorcomputer niet gedemonteerd te worden en sluit ik de apparatuur rechtstreeks aan op de auto. Bij sommige auto’s is het niet mogelijk om via een stekkeraansluiting in de motorcomputer te komen. Dan moet ik de computer eruit halen, deze demonteren en direct op de printplaat uitlezen en tunen. Dat maakt chiptuning wel echt maatwerk.” Er zijn niet veel monteurs die dit werk onder de knie hebben, vertelt Bakker, die zoekt naar personeel voor de werkplaats. “Het is nog niet zo gemakkelijk een goede eerste monteur te vinden, die ook elektronisch onderbouwd is.”

Bakker gaat graag een stap verder om het optimale uit een auto te halen en wil altijd op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen. “We gebruiken bijvoorbeeld brandstofsysteemreiniging en inlaatkanaalreiniging van Bardahl, apparatuur die niet iedereen gebruikt. Bardahl heeft een groot assortiment aan toevoegingen, waaronder een middel om olieverbruik te verminderen.” Bakker Automotive is dealer van Bardahl producten.”

“Als er vervuiling optreedt, verbruikt de motor olie en presteert hij slechter. Het is heel belangrijk om dit – zeker bij de nieuwe motoren – in het onderhoud mee te nemen. Bij iedere onderhoudsbeurt is extra toevoeging in de brandstoftank belangrijk. Voor het behoud van het motorblok laat je om het jaar met de onderhoudsbeurt de reinigingen uitvoeren, afhankelijk van het aantal kilometer dat de auto rijdt. Het levert veel voordelen op. Een schone motor werkt efficiënter en heeft minder energie nodig om te presteren, waardoor het brandstofverbruik wordt verlaagt en de brandstofkosten omlaag gaan. Andere voordelen zijn dat motorstoringen worden geminimaliseerd en de respons op het gaspedaal sneller is.”