Verduurzaming in uw tuin; trend of noodzaak?

Als u een nieuwe tuin wilt aanleggen of de huidige tuin aanpassen, komen er allerlei vragen naar boven. Welk soort bestrating gebruikt u in de tuin? Hoeveel ruimte maakt u vrij voor beplanting? Hoe vangt u regenwater op en welke tuinafscheiding past u toe? Belangrijke vragen waar Van den Hoorn u graag in adviseert.

“Duurzaamheid in je eigen tuin is zowel een trend als noodzaak”, vertelt Erik van den Hoorn, mede-eigenaar van het Barneveldse bedrijf. “Het is heel persoonlijk hoe je er invulling aan geeft. Ik ben ervan overtuigd dat we allemaal een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan duurzaamheid in onze tuin. Niet alle oplossingen passen overal, maar het is wel belangrijk dat iedereen een bijdrage levert! Er zijn verschillende oplossingen mogelijk, alleen al qua bestrating. Denk bijvoorbeeld aan waterdoorlatende bestrating en gebakken stenen.”

Bestrating

Gebakken stenen worden gemaakt van natuurlijke materialen. Bovendien zijn het oer-Hollandse producten. Vanwege de lage wateropname blijven de stenen mooi van kleur en zijn ze minder gevoelig voor groene aanslag. “De stenen gaan lang mee en de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt kiezen voor een authentieke kleurenmix, maar ook voor een strakke donkere gebakken steen.” De meeste klanten van Van den Hoorn vragen naar betontegels of stenen. Erik: ”Grote afmetingen passen we voornamelijk toe bij terrassen, terwijl het waalformaat of dikformaat uitstekend geschikt is voor paden en opritten. De vraag naar genuanceerde kleuren zien we toenemen. Komend seizoen ziet u diverse nieuwe mixkleuren met veel grijs- en bruintinten. Ook het aanbod sierbestrating breidt zich ieder seizoen weer verder uit. Wilt u een deel van uw tuin of oprit verharden, met daarbij een groene uitstraling én waterafvoer? Kies dan voor waterdoorlatende bestrating, een prachtoplossing. Waterdoorlatende bestrating zijn betontegels waar gaten in zitten. Deze gaten vul je op met zwarte grond en daar kan je dan weer gras in zaaien. Het voordeel hiervan is dat u toch het gedeelte hebt verhard waar nodig maar wat ook snel water opneemt en doorlaat.”

Keramische tegels

Vroeger waren ze alleen binnen te gebruiken: keramische tegels. Tegenwoordig neemt het aanbod in hoog tempo toe. De tegels zijn kleurvast, krasbestendig, onderhoudsvriendelijk en hebben een lange levensduur. Een bekende serie keramische tegels is de Geo Ceramica serie van MBI. Deze serie is in ruim 100 verschillende kleuren en in zeven diverse afmetingen te verkrijgen. De toplaag van deze tegel is keramiek en de onderlaag bestaat uit beton. Door de dikte van vier centimeter totaal zijn deze tegels direct op een zandbed te verwerken. “Wanneer je keramische tegels gebruikt van andere dikten vraagt de ondergrond wat meer aandacht. Op ons showterras hebben we een ruime hoek beschikbaar gemaakt voor deze serie om een duidelijk beeld te geven van het aanbod.“

Beplanting

Naast bestrating is beplanting ook van groot belang voor de sfeer in je tuin. Maar hoe? Erik adviseert een juiste balans te zoeken tussen de bestrating en het groen. ”Dit kunnen bomen en planten zijn, maar ook gras. Gras neemt snel en veel water op, wat heel prettig is. Daarnaast is een mooi strak gazon een waardevolle aanvulling voor uw tuin. Leuk voor de kinderen om op te spelen of voor de huisdieren. Wij snijden de graszoden dagelijks vers van het land. Dit gras kweken we op verschillende percelen in en rondom Barneveld. Wanneer men de graszoden een paar dagen van tevoren besteld, kunnen deze snel afgehaald of bezorgd worden. Een snelle en eenvoudige manier om groen aan te brengen in uw tuin.”

Van den Hoorn
Oostlaan 3-5, Barneveld
[email protected]
www.vandenhoornbarneveld.nl