Bettink Regeltechniek: ‘Slimme techniek sleutel voor duurzame en comfortabele toekomst’

De technologische ontwikkelingen in de vastgoedbranche volgen elkaar in rap tempo op en slimme gebouwen maken een opmars. Wat kan dit betekenen voor jouw bedrijfsgebouw, kerk of school? We vragen het aan Mees Bettink van Bettink Regeltechniek. Hij regelt de techniek achter slimme gebouwen en zorgt ervoor dat installaties optimaal op elkaar inspelen. Voor meer efficiëntie, een lagere energierekening en een duurzame toekomst.

Je loopt het gebouw binnen en zet het alarm uit. Automatisch springt de verlichting aan waar dat nodig is en zorgt de klimaatinstallatie voor een aangename temperatuur. Verlaat je het pand en zet je het alarm in werking? Dan gaan alle verlichting en de verwarming in het pand weer uit. Een toekomstdroom? Zeker niet. Slimme gebouwen zijn van nu en de ontwikkelingen gaan hard, vertelt Bettink. Met regeltechniek helpt zijn bedrijf installateurs, scholen, kerken en bedrijven om een optimaal en comfortabel klimaat te realiseren in een gebouw. “Als installaties goed werken en bovendien goed samenwerken, dan geeft dat een belangrijke impuls aan het comfort van de werkomgeving en de duurzaamheid. Denk hierbij aan installaties voor klimaatbeheersing, ventilatie, zonwering en verlichting.”

Na jaren ervaring in de regeltechniek en de installatiebranche startte Mees Bettink in 2012 Bettink Regeltechniek. “Wij bedenken hoe de regeltechniek moet werken in de praktijk en gebruiken hiervoor softwareapplicaties, zodat alles optimaal op elkaar inspeelt. Bij nieuwbouw van grote gebouwen denken we graag op voorhand mee, zodat we echt meerwaarde kunnen bieden. Zo adviseren we hoe je zoveel mogelijk systemen optimaal met elkaar koppelt. Van de verwarming en de ventilatie tot de verlichting, zonwering en beveiliging. Als bijvoorbeeld het inbraakalarm afgaat, kunnen we regelen dat alle verlichting in het pand aangaat. Of als je het alarm inschakelt, dat alle verlichting automatisch uitgaat. Zo branden lampen nooit onnodig lang.” Over elk facet denkt Bettink na om een pand zo energiezuinig, efficiënt en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. “Er is zoveel mogelijk. Zo kun je zelfs met een app inloggen op een werkplek en de temperatuur instellen voor alleen die specifieke ruimte waar je aan het werk gaat.”

Eigen VPN-platform

Met geavanceerde apparatuur zorgt Bettink Regeltechniek ervoor dat alle installaties automatisch werken. Elke installatie bedien je vervolgens via het internet. “Een goede beveiliging is dus noodzaak”, vertelt Bettink, die daarom een eigen VPN-platform in het leven heeft geroepen. Hiermee faciliteert het bedrijf een beveiligde verbinding voor klanten, zodat ze op een veilige manier hun installatie kunnen bedienen. “De apparaten hangen aan dit platform en de klant bepaalt wie van het bedrijf hierop kan inloggen. Alle storingen die optreden in het pand, worden automatisch naar ons gemaild en naar de installateurs. Als de storing binnenkomt, anticiperen wij er direct op. Zo kan het alweer opgelost zijn, voordat de klant in zijn kantoor komt.” Service en onderhoud is een belangrijk onderdeel van het werk van Bettink Regeltechniek. Dit jaar is hij gestart met het geven van maar liefst vijf jaar garantie op de apparatuur, mits het onderhouden wordt. “Minstens een keer per jaar komen we langs voor controle en kijken we of alles nog goed functioneert.”

Energieregistratie

De veranderingen in de internettechnologie gaan snel. Als systemintegrator kan Bettink Regeltechniek alle apparaten met een busverbinding een-op-een koppelen en daarmee visualiseren naar het internet en besturen. “Dat geldt ook voor energieregistratie. Als een bedrijf zonnepanelen heeft, dan ontstaat er een stroomoverschot als de zon veel schijnt. Nu mag je deze stroom nog betaald terug leveren aan de energieleverancier, maar in 2023 is dat verleden tijd en moet je de energie opslaan of direct gebruiken. Hiervoor ontwikkelen we nu slimme systemen. We willen meten wat er opgewekt wordt en dit direct omzetten naar verwarming of koeling, afhankelijk van wat er op dat moment nodig is.”

Verlagen energierekening

Stel je hebt een verouderd systeem, zijn er dan mogelijkheden om alsnog te profiteren van de nieuwe technieken? “Als een installatie in een ouder gebouw nog prima functioneert, maar de regeltechniek is verouderd, dan bouwen dat om naar nieuwe technieken. Daarbij geven we advies hoe een bedrijf de energierekening kan verlagen. Vaak kunnen we vrij simpel een forse kostenvermindering realiseren. Voor iedere installatie komt vaak een eigen monteur voor het onderhoud.” Daar zit volgens hem de crux. “In een kantoorpand komt dan een monteur en die zet de radiatoren warmer, omdat het te koud is. Vervolgens komt een week later een monteur voor onderhoud van het ventilatiesysteem, die de ventilatie koeler zet, omdat het te warm is. Beide installaties gaan steeds harder tegen elkaar in werken. Dit is zo zonde van de energie. Met regeltechniek lossen wij deze problemen op en behalen hiermee veel voordeel voor de eindgebruiker. Zijn energierekening is lager en het klimaat een stuk comfortabeler.”

Bettink Regeltechniek BV
Tolboomweg 7a, Terschuur
Tel. 0342 – 70 10 64
Mail. [email protected]
Web. www.bettinkregeltechniek.nl