Wie kent hem niet? Bakkerij Koot op het hoekje van de Langstraat is al sinds jaar en dag een begrip in Barneveld en omstreken. Befaamd om zijn versgebakken brood, de originele Barneveldse sprits en de niet te versmaden, enige echte Haantje Pik. Sinds begin dit jaar staat Gerben van den Hudding naast Jan Koot aan het roer van de Barneveldse bakkerij. En dat zorgt voor een frisse wind.
Traditie en vernieuwing gaan hand in hand bij Bakkerij Koot. De kwaliteit blijft, sterker deze wordt continu gewaarborgd en waar kan verbeterd. Maar met de versterking en frisse blik van Gerben komt ook meer aandacht voor vernieuwing, duurzaamheid en bovenal voor wat deze rasechte bakkers zo onderscheidend maakt.
De Schatkamer van Koot
Super zacht, precies genoeg kaneelsuiker en een beetje krokant. De Haantje Pik van Bakkerij Koot is een fenomeen op zich. Bovendien zegt de lekkernij die rond Pasen te krijgen is, veel over Bakkerij Koot. “Het is de enige échte Haantje Pik. In 1923 verzon bakker Koot het recept, dat sindsdien geheim is en daadwerkelijk in een schatkamer ligt. Iedereen maakt ze na, maar zoals veel Barnevelders zeggen ‘nergens is hij zo lekker als bij Koot’.”
De Schatkamer van Koot: het leest als een jongensboek. Binnen de bakkerij zorgt het vooral voor veel pret. In werkelijkheid is het een hok, waar alleen bakker Jan Koot de toegang toe had, vertelt Gerben. “De grote sleutel om zijn nek biedt toegang tot de geheime recepten van bijvoorbeeld het RoomKootje, het Schaffelaartje en van de originele Barneveldse sprits – veel verkocht om weg te geven als echt Barnevelds souvenir.”
Sinds januari dit jaar heeft ook Gerben als mede-eigenaar toegang tot schatkamer gekregen. In 2017 begon hij als banketbakker bij bakkerij Koot. De verstandhouding tussen familie Koot en Gerben is meteen goed. “We hebben een persoonlijke klik en de gunfactor is groot.” Nadat hij in 2019 bedrijfsleider werd, vroegen ze hem om mede-eigenaar te worden. “Ik sta voor vernieuwing, nieuwe producten proberen, de zaak beter maken en kwaliteit en krijg daarvoor volop het vertrouwen en de ruimte.”
Initiatieven
Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen spelen een grote rol bij Bakkerij Koot. Voedselverspilling is hierin een belangrijke pijler, vertelt Gerben. “We willen zo min mogelijk producten weggooien en werken daarom met het concept To Good To Go. Door onze klanten te vragen gericht en op tijd te bestellen, blijft er aan het eind van de dag blijft er minder brood over. Wat er overblijft, gaat in een tas tegen een mooie korting weg en de rest gaat naar de voedselbank en boerderijen in de buurt.”
“Met oog op de duurzaamheid en om de kwaliteit te waarborgen, maken we zoveel mogelijk zelf en kijken we kritisch naar waar we grondstoffen inkopen. Veel bakkerijen kiezen bijvoorbeeld ervoor om gevulde koeken in te kopen en af te bakken voor ze te verkopen. Een gevulde koek maken is niet heel ingewikkeld, maar wel een heel tijdrovende klus.” Bij Bakkerij Koot pakken ze het anders aan en worden ze volgens eigen recept in huis gemaakt door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. “Zij maken het deeg, rollen het uit, vullen het met spijs en bakken er onze heerlijke verse gevulde koeken van. Zij vinden het leuk en krijgen waardering. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”
Respect voor het ambacht
“Continu houden we een scherp oog op de kwaliteit en finetunen we onze producten. Zo hebben we onze croissants, witte bollen en krokantjes vernieuwd en het recept van de kaascroissants aangepast. Je ziet het niet, je proeft wel.” De kwaliteit van brood en banket noemt Gerben de onderscheidende kracht van Bakkerij Koot. “Elke nacht bereiden we ons brood vers, waar veel bakkers het deeg invriezen om vervolgens af te bakken. Als je het deeg vers bereidt, krijg je de mooiste werking in het deeg, volume en een goede smaakontwikkeling.”
Het is mooi om het proces te laten zien, vindt Gerben. “Workshops, waarin je een nacht kan meedraaien op de bakkerij, lijken me in de toekomst nog wel wat. Een uniek kijkje in de keuken geven van de echte bakker.” Hij heeft veel liefde en respect voor het ambachtelijke bakkersvak. Elke nacht weer bakken Jan en Gerben de broden. Sinds kort versterkt een vrouw het bakkersduo: Susanne Schreuder. “We kneden haar tot zelfstandig bakker. Het bakkersvak wordt vaak gezien als een echt mannenvak – niet voor niets omdat je zo zeventig kilo deeg moet kneden, maar bij ons is dat wel andere koek,” zegt hij lachend, “want met drie mannen in een team van achttien medewerkers, delven wij wel het onderspit.”
Bakkerij Koot
Langstraat 113, Barneveld
Tel.: 0342-412525
[email protected]
www.bakkerijkoot.nl