Mantelzorg altijd in de buurt met zorgchalet in achtertuin
Er is steeds meer interesse in mantelzorgwoningen. Zo’n woning staat er echter niet zomaar. “Ik ga met mensen in gesprek en begeleid ze in het proces tot de uiteindelijke bouw en plaatsing ervan.”
Mantelzorgers en de mensen die de zorg nodig hebben, moeten een goede relatie met elkaar hebben. Wederzijds vertrouwen is een van de belangrijkste aspecten bij de overweging om in de achtertuin een mantelzorgwoning te plaatsen. “Ik zit veelal met twee, soms wel drie generaties om tafel,” vertelt verkoopadviseur Rob Veenstra. “Het is een intensief proces”.
Mensen gaan hun vertrouwde woning verlaten en degene die de zorg gaat leveren, kinderen of een ander familielid, trekt in de oorspronkelijke woning. Daarbij wordt niet over één nacht ijs gegaan. Naast een goede relatie moet een en ander goed op elkaar worden afgestemd en aan de regelgeving worden voldaan van gemeenten.
Het draait om ruimte, financiën en regelgeving
Er moet onder andere voldoende ruimte zijn voor het bouwen van de woning en het financiële plaatje moet helder zijn. Van de overwaarde van een bestaande woning lukt het meestal wel. Is die overwaarde er niet dan moet het huis eerst verkocht worden, meestal aan degene die de mantelzorg gaat leveren. In principe mag er in Nederland vergunningsvrij een mantelzorgwoning bij het huis worden geplaatst met een grootte tot honderd vierkante meter. Zoiets moet wel bij de gemeente worden gemeld en er is sprake van een omgevingsvergunning. Het is belangrijk om goed bij de gemeente te informeren of er eventueel verdere eisen zijn, want dat kan per gemeente verschillen. In alle gevallen zullen gemeenten stimuleren dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen en familie of vrienden mantelzorgers worden.
Zorgchalet is geen vakantiewoning
Dit alles kan in gang worden gezet nadat een huisarts een verklaring hiervoor heeft afgegeven. Veenstra: “Wij zijn als bedrijf niet zonder meer vanaf het begin bij dit proces betrokken. Vragen mensen mij al in een eerder stadium om informatie dan zal ik ze hier zo goed mogelijk over adviseren. Uiteindelijk is het niet zo ingewikkeld als het lijkt. Via huisarts en gemeente zijn de stappen vaak duidelijk. Daarna ga ik met de mensen om tafel om te onderzoeken wat hun wensen zijn als het gaat om de woning.
Wij bouwen chalets die dienen als bijvoorbeeld recreatiewoning, tinyhouse of tuinhuis. Een mantelzorgwoning vraagt om een andere insteek. Deze bouwen wij geheel op maat en kunnen zowel casco als turnkey worden opgeleverd. Het is in dit geval géén vakantiewoning. Bij houtbouw wordt al snel die associatie gemaakt, maar deze huizen zijn voor permanente bewoning geschikt. Ze voldoen aan alle veiligheids-, isolatie-, milieu- en gezondheidseisen. ”
‘Ik ben spin in web tussen generaties’
Veenstra legt uit dat de weg er naartoe vaak erg openhartige gesprekken oplevert waarbij hij zich als verkoper helemaal in de situatie inleeft. “Dat is ook nodig. Ik wil met de mensen mee kunnen denken en aan hun wensen tegemoet kunnen komen. De stap om te verhuizen naar een mantelzorgwoning is in veel gevallen ingrijpend. Voor zowel de mensen die op leeftijd zijn, nog één keer gaan verhuizen en zorg nodig hebben, als ook voor mantelzorgers die zich aan deze taak conformeren. Daarom is die relatie tussen de mensen onderling zo belangrijk. Zowel praktisch, financieel, als psychisch moet het fijn voelen. Het moet relaxed gaan. Daar begeleid ik de mensen bij. Ik ben een spin in het web tussen de verschillende generaties en probeer de verbinding te maken met de toekomst.”
Chaletbouw Wernsen
Koningsbergenweg 19, Barneveld
Tel. 0341-785162
www.chaletbouw-wernsen.nl
www.mantelzorg-wernsen.nl