In de zomermaanden worden traditioneel veel huwelijken gesloten. Er komt veel kijken bij de voorbereidingen voor het huwelijk. De vraag hoe het zit met de financiële gevolgen van het trouwen is dan nog wel eens een ondergeschoven kindje. Onterecht, want het aangaan van een huwelijk heeft belangrijke financiële gevolgen.
Sinds 1 januari 2018 geldt de beperkte gemeenschap van goederen. Dat houdt kort gezegd in dat de bezittingen en schulden die de echtgenoten vóór het trouwen hadden van die echtgenoten zelf blijven. Hetgeen tijdens het huwelijk wordt opgebouwd is gezamenlijk, ieder voor de helft. Erfenissen en schenkingen vallen in principe niet in de beperkte gemeenschap van goederen.
Als je ervoor kiest om in de beperkte gemeenschap van goederen te trouwen, dan is het belangrijk dat je goed vastlegt welke bezittingen en schulden ieder van de echtgenoten vóór het trouwen had. Anders is het bij het einde van het huwelijk niet of nauwelijks mogelijk om vast te stellen wat gezamenlijk is (tijdens huwelijk opgebouwd) en wat van ieder van de echtgenoten alleen is (bezittingen en schulden van vóór het trouwen). Dat is niet alleen van belang als sprake is van een scheiding, maar ook bij overlijden. Dan moet immers worden vastgesteld wat er in de nalatenschap (de erfenis) van de overleden echtgenoot zit.
Had je vóór het trouwen al gezamenlijke bezittingen, zoals een huis? Dan vallen die bezittingen ook in de gemeenschap van goederen. Stel dat je samen eigenaar van een huis bent, de één voor 99% en de ander voor 1%. Die constructie komt regelmatig voor. Door het trouwen valt het huis in de beperkte gemeenschap van goederen en wordt ieder van de echtgenoten voor 50% eigenaar van het huis. Als je een eigen bedrijf hebt, is de beperkte gemeenschap van goederen vaak niet wenselijk. Als het bedrijf in de financiële problemen komt, bijvoorbeeld door een claim, dan worden de bezittingen die in de beperkte gemeenschap van goederen zitten daarin meegezogen. Als je een eigen bedrijf hebt, is het verstandig om huwelijksvoorwaarden te maken waarin wordt geregeld dat je niet in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Op die manier regel je zoveel mogelijk dat de bezittingen van de echtgenoot die geen ondernemer is buiten schot blijven als het met het bedrijf niet goed gaat. Om aansprakelijkheid te voorkomen, kun je er ook voor kiezen om een B.V. op te richten.
Ook als je niet in gemeenschap van goederen trouwt, kun je regelen dat de bezittingen en schulden bij het einde van het huwelijk met elkaar worden gedeeld. Dat doe je door middel van een zogenoemd verrekenbeding. Zo’n verrekening kan fifty/fifty, maar ook andere verdelingen zijn mogelijk.
Als je niet in de beperkte gemeenschap van goederen wilt trouwen, moet je vóór het trouwen huwelijksvoorwaarden door de notaris laten maken. Het is belangrijk dat je tijdig van tevoren contact opneemt met de notaris, zodat je wensen goed kunnen worden doorgenomen en de stukken tijdig kunnen worden opgesteld.
Wilt je meer weten over de beperkte gemeenschap van goederen of het maken van huwelijksvoorwaarden? Neem dan contact op met één van de specialisten familierecht van Notariskantoor Dangremond.
Notariskantoor Dangremond
Kapteijnstraat 15, 3771 CA Barneveld
0342 – 40 45 80
www.denotaris.info