Hebt u al een levenstestament?
Wie mag uw zaken regelen als u dat zelf niet meer kunt? Bijvoorbeeld doordat u wilsonbekwaam bent door dementie. Wellicht zult u zeggen: ik ben in gemeenschap van goederen getrouwd en als ik het niet meer kan, dan doet mijn man/mijn vrouw dat voor me. Of: dan regelen mijn kinderen dat wel.
Als iemand wilsonbekwaam is en die persoon geen levenstestament heeft, mogen anderen echter niet zomaar zijn of haar belangen behartigen. Er moet dan een bewind worden ingesteld. Dat gaat via de kantonrechter. De kantonrechter benoemt een bewindvoerder en de bewindvoerder behartigt vervolgens de belangen van degene wiens vermogen onder bewind is gesteld. De bewindvoerder moet elk jaar rekening en verantwoording afleggen aan de kantonrechter en voor veel zaken is de machtiging van de kantonrechter vereist. Als de bewindvoerder schenkingen wil doen, om erfbelasting te besparen bijvoorbeeld, moet daarvoor de machtiging van de kantonrechter worden gevraagd. De kantonrechter verleent die machtiging in principe alleen als er al een zogenoemde schenkingstraditie was. Dat wil zeggen dat de persoon wiens vermogen onder bewind is gesteld in het verleden al regelmatig schenkingen deed. Ook voor de verkoop van een woning of andere onroerende zaken moet machtiging van de kantonrechter worden gevraagd. Een bewind is dus behoorlijk omslachtig.
Een mooi alternatief is het opstellen van een levenstestament. Daarin kunt u één of meer personen machtigen om uw zaken te regelen in de situatie dat u het zelf niet meer kunt. Die personen worden dan de gevolmachtigden genoemd. U mag zelf bepalen aan wie u de volmacht verleent. Dat kan uw echtgenoot of partner zijn of uw kinderen, maar ook andere personen. Ook kunt u vastleggen dat u in eerste instantie uw echtgenoot of partner tot gevolmachtigde benoemt en in tweede instantie één of meer van uw kinderen. Verder kunt u zelf bepalen vanaf welk moment de machtiging ingaat. Dat kan zijn op het moment dat een arts schriftelijk heeft verklaard dat u wilsonbekwaam bent, maar u kunt er ook voor kiezen om de volmacht al direct in te laten gaan.
In het levenstestament kunt u ook één of meerdere personen machtigen om uw medische zaken te regelen. Verder kunt u medische wensen vastleggen.
Het is verstandig om meerdere personen tot gevolmachtigden te benoemen. Zij zijn dan samen verantwoordelijk en kunnen elkaar helpen bij de uitvoering van het levenstestament. Verder kunnen zij als het ware toezicht houden op elkaar.
De gevolmachtigde moet rekening en verantwoording aan u afleggen. Als u zelf niet meer wilsbekwaam bent, dan bent u echter niet meer in staat om die rekening en verantwoording te begrijpen. Voor die situatie kunt u een toezichthouder benoemen, die in uw plaats de rekening en verantwoording afneemt. Verder kunt u vastleggen dat de gevolmachtigde voor bepaalde zaken, bijvoorbeeld de verkoop van uw woning of het doen van giften, de toestemming van de bewindvoerder moet vragen.
Wilt u meer weten over levenstestamenten? Neem dan contact op met Notariskantoor Dangremond.
Notariskantoor Dangremond
Kapteijnstraat 15, 3771 CA Barneveld
0342 – 40 45 80
www.denotaris.info