Voor Jansen Boomverzorging gaat geen wortel te diep en geen boom te hoog
Hoogtevrees kun je niet gebruiken wanneer je het vak van boominspecteur uitoefent. Maar wat zich onder de grond in de bodem allemaal afspeelt dat is minstens net zo belangrijk voor de gezondheid van bomen en bossen. Dat weet European Tree Technician (ETT) Rinus Jansen van Jansen Boomverzorging uit Barneveld als geen ander. Hij doet gezondheidsanalyses van bomen en onderzoekt daarbij de bodem waarin die staan of waar ze nog geplant gaan worden.
Het welzijn van bomen is de afgelopen decennia steeds belangrijker geworden. Wie bijvoorbeeld een grotere boom wil kappen in zijn omgeving moet daar vaak bij de betreffende gemeente een kapvergunning voor aanvragen. Zo kun je ook niet lukraak gaan bouwen of verbouwen in de buurt van een monumentale boom. Is dat laatste het geval, dan wordt vaak de hulp ingeschakeld van boomtechnisch adviseur Rinus Jansen. “Dan doe ik onderzoek ter plaatse en maak een analyse van de effecten die bouwwerkzaamheden op zo’n monumentale boom kunnen hebben”, legt de Barneveldse adviseur uit. Dit wordt een bomen effect analyse genoemd.
European Tree Technician
Als gediplomeerd ETT is Rinus Jansen actief in de meest uiteenlopende aspecten van de boomverzorging. Dat varieert van groeiplaatsverbetering, boomveiligheids- en gezondheidscontrole, boomsoortenkeuze, planmatig boombeheer tot inventarisatie en bodemonderzoek.
Boomadvies en boomonderzoek
Rinus Jansen: “Ik werk voor iedere boomeigenaar, of dat nu een particulier, architect, VVE, woningbouwvereniging of overheidsinstelling is.” Daarbij kan de situatie van één enkele boom onderzocht worden tot tientallen langs bijvoorbeeld een straat. “Ik onderzoek dan elke boom en maak van elke boom een analyse en breng deze met een GPS in kaart en lever de gegevens af in een uitgebreid rapport. De bomendokter uit Barneveld heeft een achtergrond als biologiedocent en is daardoor ook geïnteresseerd in de natuurlijke biotoop van bomen. “Bij boomonderhoud moet je rekening houden wat er verder nog groeit, bloeit en leeft in de nabijheid.” Zo kun je niet botweg wat takken gaan wegzagen als er beschermde flora en fauna aanwezig is. Daar zijn wettelijke regels en kaders voor vanuit de Wet Natuurbescherrming. Tijdens de opleiding heb ik veel kennis en ervaring opgedaan met de opzet en uitvoering van veldwerkonderzoek, onder andere aan broedbiologisch onderzoek naar roofvogels. Daarnaast heb ik research gedaan naar onder meer paddenstoelen, (eetbare) wilde planten, de bodem en natuurlijk naar bomen. De aanwezigheid van bepaalde zwammen op een boom geeft aan hoe het met de gezondheid van de boom gesteld is. Is die slecht dan blijkt dat meestal ook na het omzagen van de betreffende zieke boom.
Boomveiligheid
Nu de najaarsstormen weer in de lucht zitten komt het aspect boomveiligheid in beeld. “Vooral na een zware storm kun je ineens te maken hebben met schade aan je boom”, voorspelt Rinus Jansen. Dat kunnen afgebroken takken zijn of een ingescheurde stam. Veel boomeigenaren laten hun boom uit voorzorg al fors snoeien. “Vaak is dat helemaal niet nodig. Drastisch ingrijpen is niet mijn uitgangspunt. Op basis van jarenlange ervaring in de boomverzorging, geef ik na onderzoek, ofwel een boomveiligheidsinspectie, een goed onderbouwd advies. Dit wordt ook wel een VTA (visual tree assessment) genoemd. Soms kan het ook zo zijn dat er helemaal geen onderhoudsingreep nodig is aan de betreffende boom. Of is het op de juiste wijze afzagen van de afgebroken takstompen al voldoende.”
Als er in uw tuin bomen staan heeft u als boomeigenaar een zogeheten zorgplicht voor deze bomen. Door uw bomen visueel te laten onderzoeken en te onderhouden voldoet u aan deze zorgplicht. Ontstaan er vragen over de veiligheid van uw boom, wilt u gaan bouwen en is een bomen effect analyse nodig, bel dan Jansen Boomverzorging.
Jansen boomverzorging
Beekstraat 41, Barneveld
t. 06 – 11 62 62 66
e. [email protected]
w. www.jansenboomverzorging.nl