RENSWOUDE –Dit jaar is het tien jaar geleden dat Simone Beijer startte als uitvaartonderneemster in de regio. Binnen enkele jaren groeide ze van een eenmanszaak in de uitvaartzorg naar niet alleen een groot uitvaartbedrijf, maar heeft ze meerdere bedrijven met inmiddels totaal bijna 30 mensen in dienst. Wat de bedrijven gemeen hebben is dat ze allemaal betrekking hebben op rouw en verlies. “Want”, zegt Simone, “het is echt mijn passie om het verschil te kunnen maken voor mensen, maar vooral kinderen, die rouwen. Want gek genoeg leren we praten, schrijven, lezen, omgaan met andere mensen, maar niemand heeft ooit leren rouwen. Terwijl we er hoe dan ook mee te maken krijgen.”
Ze was bijna 40 jaar oud en wist eigenlijk al vanaf haar 25e jaar, toen ze haar stilgeboren zoontje moest begraven, dat ze ooit wilde werken in de uitvaartwereld. Maar niemand, inclusief zijzelf had gedacht, dat het zo groot zou uitpakken. Simone vertelt: “Ik begon op een klein slaapkamertje omgebouwd tot kantoor. Ik wist dat ik het anders wilde doen, minder afstandelijk. Maar ook dat ik mensen echt iets mee wilde geven. Ik wilde niet alleen de zakelijke details regelen, maar vooral ook echt dichtbij de mensen komen, zodat ze zich veilig zouden voelen in een voor hen onveilige situatie. Want als je te maken krijgt met de dood, met rouw, dan stormt het zeker in die eerste dagen zo hard in je leven, dat je ergens houvast nodig hebt. Die houvast wilde ik en wil ik nog steeds zijn.”
Inmiddels is het kleine kamertje ingewisseld voor een uitvaarthuis in Renswoude met niet alleen kantoorruimtes, maar ook twee 24-uurs opbaarkamers. Sfeervolle huiskamers waar mensen een aantal dagen afscheid kunnen nemen, wanneer ze maar willen. Ze krijgen een eigen sleutel en naast koffie en thee, is er frisdrank en zijn er verschillende soorten lekkernijen. Er is een hoekje speciaal voor kinderen en alles ademt warmte en rust uit. “Naast de 24-uurskamers, die ik echt heel graag wilde hebben, baren we natuurlijk ook nog steeds heel vaak bij mensen thuis op. Want eerlijk is eerlijk, als daar ruimte voor is en mensen durven dat, dan is dat echt het allerfijnst. Dat ze thuis nog een paar dagen afscheid kunnen nemen. Maar geen mens is hetzelfde, dus is het heel fijn dat ze een keuze kunnen maken, die bij hen past”, legt Simone uit.
In tegenstelling tot veel uitvaartondernemers is Beijer Uitvaartzorg niet alleen in het eigen dorp werkzaam, maar ook ver daarbuiten. Om de vraag waarom dat is, glimlacht Simone. “Ik heb dat niet zo gepland, maar het is zo gelopen. Als mensen geen dominee hebben tijdens een uitvaart en niet geloven, dan wordt er een spreker ingehuurd. Vaak is dat iemand van buitenaf. Ik deed en doe dat nog steeds zelf en mijn personeel kan dit ook. We houden het dus zo persoonlijk mogelijk en ja, we betrekken kinderen op alle mogelijke manieren bij de uitvaart. Dat wordt opgemerkt en steeds wordt je een beetje verder weg gevraagd. Eerst naar Veenendaal, Ede en de Utrechtse heuvelrug, Barneveld en Lunteren, Scherpenzeel en Woudenberg, maar toen werd het Voorthuizen, Zwartebroek, Harskamp, Otterlo. Stroe en Nijkerk en alle dorpen daartussen. Door onze ervaring en betrokkenheid met kinderen, maar ook onze drive om hen echt te helpen, is nee zeggen dus geen optie. Tenminste voor mij niet. Ik wilde iets veranderen, dus op het moment dat je daar dan de gelegenheid voor krijgt, ga je geen nee zeggen. Maar dan zoek je mensen die net zo denken als jij, die dezelfde passie en liefde hebben voor wat je doet en leer je ze alles, breidt je het team uit, zodat je samen meer kunt bereiken en geen nee hoeft te zeggen. En wat ben ik trots op ons team, want het is ook zwaar, maar dat weegt niet op tegen de dankbaarheid van het iets mogen betekenen voor anderen.”
Uitgeverij Beijer
Inmiddels is Simone door haar ervaring gespecialiseerd in kinderen en rouw en schreef ze niet alleen verschillende kinderboeken over rouw en verlies, maar ook een kinderliedje met de titel ‘In de hemel is geen klok’ dat o.a. te vinden is op Spotify. Bijzonder is dat een aantal van deze boeken inmiddels zijn vertaald in het Frans en Engels en in deze landen ook verkocht worden. Simone lacht voluit en kleurt er zelfs wat van. “Voor ik het wist had ik ook ineens een uitgeverij die niet alleen werk- en leesboeken over rouw verkoopt aan andere uitvaartondernemers in Nederland en België, maar die ook exporteert naar het buitenland.
“Binnenkort verschijnen drie nieuwe boeken, waaronder een werkboekje dat kinderen helpt om suïcide te begrijpen. Dit is een moeilijk en beladen onderwerp, maar helaas komt het vaak voor. Niets uitleggen is geen optie, want kinderen blijven met vragen en gevoelens achter. Wat we wél kunnen doen, is hen op een begrijpelijke manier begeleiden en in kindertaal uitleggen dat het nooit hun schuld is.”
Regalia coaching en opleidingen
Een paar jaar geleden ontstond Regalia coaching en opleidingen. Op de kast in dit inmiddels grote kantoor en leslokaal staat in grote letters ‘Regeren over rouw en verlies’. Samen met een hoogleraar toegepaste psychologie en een onderwijsdeskundige werden er door Simone meerdere specialisaties en opleidingen ontwikkelt. Die ze niet alleen geeft in hun eigen leslokaal in Renswoude, maar door heel Nederland en België.
Ze vertelt gepassioneerd: “Ik kwam erachter dat niemand ooit heeft leren rouwen. Dat is toch raar? We krijgen er allemaal mee te maken. Niet alleen door de dood, maar ook door levend verlies. Pas als we er middenin zitten, moeten we gaan ontdekken hoe het werkt. En ik geloof met heel mijn hart dat dit anders kan. Daarom geven we lessen Rouw in de klas, in groep 7 van de basisschool en klas 2 van het voortgezet onderwijs, maar trainen we ook leerkrachten op studiedagen over kinderen en rouw. Komen we op ouderavonden op scholen om een training te geven en kunnen ouders al hun vragen stellen. Maar daarnaast brengen we juist op onze specialisatiedagen in Renswoude professionals samen. Dus tijdens de specialisatie ‘Kinderen en Rouw’ zitten er uitvaartleiders, leerkrachten, kindercoaches, (kinder)verpleegkundigen, BSO-medewerkers enzovoort in onze training. Onze specialisatie over Stilgeboren baby’s wordt ook bijgewoond door mensen uit het uitvaartvak, maar daarnaast schuiven er ook verloskundigen, kraamverzorgenden, obstetrieverpleegkundigen en rouw- en verliescoaches aan. Samen maken we kennis en delen we kennis. Inmiddels geven we de specialisatie over stilgeboorte ook aan hele teams van de afdeling verloskunde in ziekenhuizen. Daarnaast hebben we een specialisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen over de laatste zorg en geven we een volledige opleiding Spreken met Impact en Betrokken uitvaartleider. Als je het zo opnoemt is het best heel bijzonder”, glimlacht ze.
Ik begon aan dit avontuur om het verschil te maken en ja, we zijn goed op weg, maar nog lang niet klaar. Ik ben pas tevreden als ieder mens heeft leren rouwen, maar ook als mensen in hun rouw mogen weten en mogen voelen, dat ze er niet alleen voor staan, maar altijd op ons mogen leunen.”
Kijk voor meer informatie op
www.beijeruitvaartzorg.nl
www.uitgeverijbeijer.nl
www.regalia-opleidingen.nl