Het ‘vergeten’ testament
In een testament kun je vastleggen welke wensen je hebt na je overlijden. De erfgenamen moeten dat testament uitvoeren. Als er een executeur is benoemd, gebeurt de uitvoering van het testament door de executeur.
Wat je in je testament vastlegt, zal afhangen van je situatie op het moment dat je het testament maakt. Als je op dat moment bijvoorbeeld getrouwd bent en kinderen hebt, wil je een goede regeling treffen voor je man/vrouw en je kinderen. Als die situatie daarna verandert, is het belangrijk dat het testament wordt aangepast. Voorbeelden van veranderingen in je situatie zijn: echtscheiding of het overlijden van iemand die je tot erfgenaam hebt benoemd.
In de praktijk gebeurt het nogal eens dat iemand vergeet zijn of haar testament aan te passen bij een veranderde situatie of dat iemand denkt dat het testament niet meer geldt doordat zijn of haar situatie is veranderd. Wat ook gebeurt is dat iemand gewoon vergeet dat hij of zij een testament heeft gemaakt. De laatste jaren is er verschillende keren over dit onderwerp geprocedeerd.
In een recente uitspraak van de Rechtbank Noord Holland speelde het volgende:
Een man had in zijn testament tot erfgenamen benoemd: zijn vrouw en zijn kinderen. Daarna zijn de man en de vrouw gescheiden. Vervolgens is de man opnieuw getrouwd. De man had zijn testament na het tweede huwelijk niet aangepast. De vraag was of het testament nog gold of dat het was vervallen. De tweede echtgenote vond dat het hele testament was vervallen. In dat geval zou zij op grond van de wet samen met de kinderen erfgenaam zijn en zou de wettelijke verdeling gelden. Alle bezittingen en schulden zouden dan naar de tweede echtgenote gaan en de kinderen zouden dan alleen een ‘tegoedbon’ krijgen.
De rechtbank heeft echter bepaald dat het testament nog steeds gold en dat uitsluitend het erfgenaamschap van de eerste echtgenote was vervallen. Daardoor erfden alleen de kinderen en de tweede echtgenote erfde niets.
De tweede echtgenote heeft ook aangevoerd dat het testament zo moet worden uitgelegd dat zij in plaats komt van de eerste echtgenote. De rechtbank heeft dat echter ook dat standpunt verworpen.
De conclusie van de rechtbank was dat de tweede echtgenote niets erfde van haar overleden man. Zou dat de wens van de man zijn geweest? Helaas kunnen de kinderen en de tweede echtgenote dat niet meer aan hem vragen.
Wellicht is de man in dit voorbeeld er wel vanuit gegaan dat het niet nodig was om zijn oude testament te wijzigen en heeft hij gedacht: “Het testament hoorde bij mijn eerste huwelijk, dat huwelijk is geëindigd en dus geldt ook mijn testament niet meer.” Dat was dus niet het geval; het oude testament was nog steeds van kracht.
Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk het is om je testament up to date te houden, zeker bij wijzigingen in je omstandigheden en/of wensen.
Wilt u meer weten over (het wijzigen van) testamenten? Neem dan contact op met één van de specialisten familierecht van Notariskantoor Dangremond.
Notariskantoor Dangremond
Kapteijnstraat 15, 3771 CA Barneveld
0342 – 40 45 80
www.denotaris.info