Afspraken of voorwaarden: de onromantische keerzijde van het huwelijk
Na afspraakjes komen afspraken. Althans, als u besluit om met elkaar het leven te delen. In de aanloop naar het huwelijk, bovenop de roze wolk, doet u er verstandig aan om afspraken zwart op wit vast te leggen. Voor het geval dát uw huwelijk in zwaar weer komt.
Anje Slootweg en Ilse de Wolf zijn familierechtadvocaat bij BVD advocaten. Dagelijks zijn ze in de weer met echtscheidingskwesties. Geen leuk onderwerp, in een bijlage over trouwen. Toch benadrukken ze hoe belangrijk het is om al vóór je trouwdag met elkaar na te denken over eventuele afspraken of huwelijkse voorwaarden.
Waarom is dat zo belangrijk?
Anje: Omdat, hoe pijnlijk ook, nu eenmaal bijna 40 procent van de huwelijken stranden. Als je dat weet, is het toch niet verstandig om er voetstoots vanuit te gaan dat je bij de 60 procent zult horen bij wie het goed gaat. Dat betekent dus: afspraken maken voor de situatie dat zaken in de toekomst anders lopen dan je nu hoopt en verwacht.
Voorheen was trouwen in gemeenschap van goederen de standaard; hoe is het tegenwoordig geregeld?
Ilse: Sinds 1 januari 2018 trouwen echtparen standaard niet langer in (algehele) gemeenschap van goederen, maar in beperkte gemeenschap van goederen. Stellen die in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen, moeten nu langs de notaris. Samengevat kun je nu over de ‘standaardvorm’ zeggen: wat voor het huwelijk van jou was, blijft van jou. Ook erfenissen en schenkingen blijven privé.
Welke huwelijkse voorwaarden kun je zoal vastleggen?
Ilse: Er zijn veel verschillende soorten huwelijkse voorwaarden: van strikt alles gescheiden houden tot afspreken dat slechts een aantal persoonlijke bezittingen alleen van jou blijven. Grofweg kunnen twee soorten huwelijkse voorwaarden onderscheiden worden: ‘koude uitsluiting’ (strikte scheiding van inkomen en vermogen) en de beperkte gemeenschap (bijvoorbeeld alleen de woning en de inboedel zijn gemeenschappelijk).
Anje: Daarnaast wordt in veel huwelijkse voorwaarden een verrekenstelsel opgenomen, waarmee je afspreekt hoe inkomen en/of vermogen wordt verdeeld. Een periodiek verrekenbeding houdt in dat echtgenoten afspreken jaarlijks het overgespaarde inkomen, dus het inkomen dat niet is uitgegeven aan huishoudelijke kosten, met elkaar te delen. Met een finaal verrekenbeding wordt bedoeld dat de echtgenoten aan het einde van het huwelijk met elkaar afrekenen alsof ze in gemeenschap van goederen waren gehuwd. Wel wordt regelmatig overeengekomen dat zaken dan buiten de verrekening blijven, zoals erfenissen/schenkingen, maar vaak ook het bedrijfsvermogen.
Is dat niet een beetje ingewikkeld, zo’n verrekenbeding?
Ilse: De ervaring leert dat echtgenoten in de praktijk bijna nooit uitvoering geven aan een periodiek verrekenbeding en jaarlijks dus niets verrekenen. De gevolgen daarvan zijn groot bij een echtscheiding. In feite zal dan worden afgerekend alsof er gemeenschap van goederen was, tenzij een echtgenoot kan aantonen dat bepaald vermogen bijvoorbeeld uit schenking of erfenis afkomstig is. Om vervelende verrassingen bij het einde van het huwelijk te voorkomen, is het dus erg belangrijk om je goed voor te laten lichten als je huwelijkse voorwaarden wilt sluiten.
Als je een bedrijf hebt, welke afspraken kun je maken?
Anje: Dat ligt eraan wat je passend vindt. Het is mogelijk om af te spreken dat je bedrijf in geval van een scheiding buiten de verdeling blijft. Wanneer je wilt dat de andere partner meeprofiteert, kun je in je huwelijksvoorwaarden exact vastleggen hoe je de onderneming gaat waarderen als het mis gaat. Dat scheelt een ontzettend ingewikkelde discussie rond de waarde van de onderneming.
BVD advocaten
Raadhuisplein 55, Barneveld
[email protected]
[email protected]