Fractievoorzitter Koos van der Tang: natuurliefhebber in SGP-jasje
Een geboren Amsterdammer en inmiddels alweer ruim veertig jaar gevestigd op de Veluwe. Koos van der Tang, 60 jaar, getrouwd en vader van vijf kinderen is in het dagelijks leven werkzaam als directeur-bestuurder van een basisschool in Ede. Een agendavullende nevenfunctie heeft hij gevonden als raadslid en fractievoorzitter van de SGP in Barneveld. “In mijn vrije tijd geniet ik van mijn gezin én tuinieren. Dat is voor mij pure ontspanning.” Wie is de man achter het gezicht op de verkiezingsposter?
Mokum met haar mondige inwoners en maar liefst 180 nationaliteiten. Ze verloor veertig jaar geleden een van haar inwoners aan de uit Kootwijkerbroek afkomstige Evelien, echtgenote van Koos. Inmiddels voelt Koos zich meer Veluwenaar dan Amsterdammer: “We hebben eerst jaren in Barneveld gewoond en uiteindelijk onze droomwoning in Kootwijkerbroek gerealiseerd. Daar hebben we ons plekje helemaal gevonden!”
Liefde voor de natuur
In het Oude Raadhuis van Barneveld, een prachtig historisch pand, starten we het gesprek over de interesses en hobby’s van Van der Tang. Dat hij een natuurliefhebber is, blijkt al snel wanneer hij vertelt over zijn favoriete vakantiebestemmingen. “Vroeger gingen we als gezin graag naar de Zeeuwse kust. Onze kinderen genoten daar volop, en als kinderen genieten, dan hebben ouders ook vakantie. Inmiddels hebben we onze grenzen verlegt en bezoeken we landen als Frankrijk, Tsjechië, Oostenrijk of Zwitserland. Uiteraard wordt daar volop cultuur gesnoven, mede ook omdat een deel van onze kinderen daar enorm van houdt. De D-Day stranden van Normandië hebben op mij persoonlijk veel indruk gemaakt. Er zijn daar diverse begraafplaatsen te vinden, waaronder een Duitse. Toen ik daar liep merkte ik op dat er vreselijk veel jonge mannen van 18, 19 jaar begraven liggen; eigenlijk nog jongens. Ontroerend en diep triest tegelijk. In landen als Oostenrijk en Zwitserland maken we de nodige bergwandelingen. Heerlijk!” Lachend: “Het andere deel van onze kinderen attendeert er ons soms fijntjes op dat er ook andere bezigheden zijn dan alleen maar wandelen.”
Actief raadslid
Buiten de vakanties om is Koos een drukbezet man. “De gemeenteraad vraagt gemiddeld genomen zo’n twee a drie dagdelen per week. Het werk bestaat voornamelijk uit het lezen van stukken en (telefonisch) overleg met de fractie, vooral op de dag van de raadsvergadering. Verder bezoeken we een aantal bedrijven per jaar en zit ik in de raadscommissie Regio FoodValley. Verder ben ik lid van het Presidium waarbinnen we met alle zeven fractievoorzitters vergaderen.”
Bestuurder op hoofdlijnen
Van de kleine lettertjes is Van der Tang niet. Hij bestuurt graag op hoofdlijnen, kadert en controleert, maar verder krijgen mensen de vrije hand. “Op die manier komen mijns inziens de mooiste dingen tot stand. Op het moment dat alles vastligt en bepaald stramien ‘moet’, krijgen eigen inzichten en creativiteit onvoldoende ruimte. Dat vind ik jammer.“ Koos vervolgt: “Als raadslid, maar ook als burger, kun je op alle niveaus iets voor je directe omgeving betekenen. Als gemeenteraad doen we ons uiterste best voor onze bedrijven. Barneveld is een ondernemende gemeente en dat willen we graag zo houden. Bedrijven zorgen voor werkgelegenheid en dat is positief gezien het feit dat onze gemeente qua inwoners groeit en er meer huizen gebouwd worden.” Ook de inwoners van Barneveld zijn volgens Van der Tang betrokken op elkaar. “Mensen staan klaar voor de ander als er problemen zijn binnen gezinnen of bedrijven. Dat is ook zichtbaar binnen allerhande vrijwilligersorganisaties. Barnevelders zijn een actief volkje; echte doeners! En dat moeten wij als raadsleden zo goed mogelijk faciliteren en stimuleren.”
Gepast omgaan met duurzaamheid
Overal waar we komen worden we geconfronteerd met het thema ‘duurzaamheid’. Ook binnen de gemeenteraad heeft de SGP-voorman daarmee te maken. Maar hoe geeft hij dat zelf vorm? Elke dag op de fiets naar z’n werk? “Bijna elke dag, nee, dat is gekheid. Natuurlijk is de wil er, en als ik ’s avonds geen verplichtingen heb, pak ik ook zeker mijn stalen ros. Het zijn uiteindelijk wel de kleine dingen die het doen. Wij scheiden thuis het afval strikt en ik ben mezelf aan het verdiepen in zonnecollectoren. Vanuit mijn opvoeding heb ik bijvoorbeeld meegekregen om de thermostaat laag te zetten en de verlichting uit te doen als het geen nut heeft. Zo probeer je op diverse vlakken een steentje bij te dragen.” Op gemeentelijk niveau gaat het vooral om een bepaalde mindset. “Duurzaam en energieneutraal leven is te realiseren, maar wel met haalbare doelstellingen. Een zekere nuchterheid is daarbij op z’n plaats. Het gaat erom dat we de aarde bouwen en bewaren.”
Toekomst van Barneveld
Als het aan de gedreven en nuchtere bestuurder ligt, zet hij zich nog een aantal jaren in ten behoeve van de Barneveldse gemeenschap. “Ik hoop dat we als partij kunnen blijven wie we zijn, als het gaat over de bijdrage die we hebben op onze samenleving. Zowel zakelijk alsook in de zorg voor onze naasten. Ons credo luidt niet voor niets: zelf samen gemeente. De gemeente is een vangnet en dat proberen we zo goed mogelijk vorm te geven. Een gemeente is erbij gebaat om een bestendig beleid te voeren; rust onder de inwoners en zaken aanpakken die nodig zijn.”