‘Met bloemen kan je een afscheid persoonlijk maken’
“Van welke bloemen en kleuren hield je geliefde? Hield hij van de natuur, van tuinieren of stond hij bijvoorbeeld bekend om zijn vrolijke karakter? Met een bloemstuk kun je laten zien wat voor persoon iemand was en hoe hij in het leven stond”, vertelt Erik van Harten van De Espeterhoeve. “Met bloemen maak je een afscheid persoonlijk.”
“Bij een uitvaart denk je niet altijd meteen aan bloemen, maar het kan wel een mooie toevoeging zijn. Veel bloemen hebben een symbolische waarde. Zo staat de olijf symbool voor vrede en liefde en de klaproos voor troost. De klimop geeft trouw weer en de roos staat voor liefde en vertrouwen. Bloemen vertellen een verhaal”, vertelt Erik. Samen met Hanny Krist is hij eigenaar van bloemenatelier De Plantage, De Espeterhoeve en De Schenkerij. Al ruim 25 jaar zijn ze gespecialiseerd in de bloemsierkunst en hun boeketten zijn een begrip in de regio. De Plantage staat bekend om de liefde voor het vak, het oog voor detail, de persoonlijke service en de herkenbare stijl, die net even anders is. Zo maken de bloemisten gebruik van takken, gebruiken ze graag veel bloemen en gaan ze altijd voor kwaliteit.
‘Het is mooi als je aan een bloemstuk kunt zien hoe iemand was’
Als nabestaanden bij De Espeterhoeve komen voor een rouwarrangement nemen wij rustig de tijd om met ze te praten. “We luisteren naar het verhaal en vragen wat ze graag willen. We laten voorbeelden zien en dan merk je wat mensen aanspreekt, maar uiteindelijk draait het om het gesprek. Wie was hun geliefde? Wat vind je als nabestaande belangrijk en wat past bij de overledene? Welke lievelingsbloemen had deze persoon en wat waren zijn of haar favoriete kleuren? Juist dat is zo belangrijk. Dan komt je tot iets wat echt bij de persoon past en waarbij de nabestaanden een goed gevoel hebben. Wat ons betreft, zijn er dan ook geen regels of etiquette in rouwwerk en kun je bloemen in alle soorten en kleuren gebruiken. Natuurlijk moeten het sterke bloemen zijn, afhankelijk van hoe lang het moet staan. Maar vindt iemand een kwetsbare bloem zoals de Lathyrus heel mooi, dan vind ik het belangrijk dat die erin komt. Dan vinden we daarvoor een oplossing.”
“Het bloemstuk kan natuurlijk zijn of juist strak, sober of kleurrijk, maar ook in de vorm kunnen we alle kanten op. Je kunt kiezen voor een rond of langwerpig rouwarrangement op de kist, een krans, een kruis of bijvoorbeeld een hart. Maar ook in de vorm kunnen we alle kanten op. Je kunt kiezen voor een rouwarrangement op de kist of een zuil met een mooi boeket.”
“Het is mooi als je aan een bloemstuk kunt zien hoe iemand was”, vindt Erik. “Als iemand bijvoorbeeld hield van tuinieren, dan kunnen we materialen uit de tuin erin verwerken. Vaak verwerken we de lievelingsbloemen van de overledene in het bloemstuk. Ik heb eens prachtige takken gekregen van iemand, die ze op vakantie had gevonden. Die hebben we verwerkt in een heel persoonlijk rouwarrangement. Wij denken graag mee met de nabestaanden en letten op de details voor een mooi geheel. We zorgen ervoor dat alles op elkaar afgestemd is en dat de kleuren van de bloemen bijvoorbeeld passen bij de foto van de overledene. We vinden het fijn dit te mogen doen voor de nabestaanden, ze helpen hun wensen te vertalen in een persoonlijk bloemstuk. Dat geeft veel voldoening.”