De Groenerie in het zonnetje: waar zorg, onderwijs èn beleving samenkomen

Heeft jouw kind ook moeite met school? Zoek je dagbesteding? Wil je een belevenis?

Ergens tussen Barneveld, Kootwijk en Ede, op een prachtige locatie tussen de groene weilanden, ligt een pareltje! De Groenerie! Belevenis- maar óók zorgboerderij! Richard Hardeman, geswitcht van kalverboer naar belevenisboer, is zeer veelzijdig èn supercreatief, aldus zorgcoördinator en Remedial Teacher Sonja.

Kom je op de Groenerie, dan wordt je verwelkomd door het vrolijke geblaat van schapen en in het gezellige restaurant mèt Landwinkel komt de geur van vers gebakken taart je tegemoet. Je kunt hier genieten van een voordelig dagje uit. De belevenisboerderij wordt onderhouden door deelnemers van de dagbesteding. ‘Bij ons zijn de mogelijkheden eindeloos!’ Aldus Richard Hardeman, de sociale ondernemer met passie voor positief ondernemerschap, die de boerderij tot leven heeft gebracht!

Een werkplek waar je energie krijgt

Stel je voor: je dag begint met het voeren van geitjes en daarna oogst je zelf groente die we verkopen in onze Landwinkel. Dit is maar een van de vele mogelijkheden van hoe dagbesteding er bij De Groenerie uitziet. Mensen met een zorgvraag krijgen bij ons de kans om echt deel uit te maken van de belevenisboerderij. Ze werken samen aan dagelijkse taken: metaalbewerking, in de (hout)werkplaats, tuinieren en verzorgen van dieren. Er zijn ook deelnemers die zich zo goed ontwikkeld hebben, dat zij zelfs mogen helpen in het akkerbouwbedrijf, bezig met de vele machines die wij hebben.

Richard, een echte visionair, bedacht: waarom zouden we niet een plek creëren waar mensen kunnen leren door te doen? Dit idee leidde tot een boerderij vol gezelligheid. Met zijn oneindige positieve energie leidt Richard de boerderij op een natuurlijke, gelijkwaardige manier, waarbij iedereen de kans krijgt tot bloei te komen. Het begon met een groep van ’s Heeren Loo die in de groentetuin wilde werken. Dat groeide uit tot een van de grootste kassen hier in de buurt vol prachtige groente. een grote moestuin èn vlindertuin met tropische vlinders. Omdat hij de vraag kreeg deze groente te verkopen, is de winkel ontstaan. Intussen horen we bij Landwinkel en hebben een uitgebreid assortiment èn een restaurant met binnenspeeltuin. Ook hier kunnen deelnemers assisteren, zij helpen bijvoorbeeld alles klaar te zetten voor een feestje of bedienen de kassa met speciale plaatjestoetsen. Deelnemers vertellen ons: dat zij minder depressief zijn, dat zij minder stress ervaren, dat dieren een kalmerend effect hebben en dat hun mentale gezondheid verbetert. De nieuwe stormbaan kan ook ingezet worden als therapie voor verschillende doelgroepen.

Uniek: onderwijs op de zorgboerderij!

Zorgcoördinator Sonja zag ook kansen voor kinderen. Zij deed onderzoek naar de combinatie van onderwijs en zorg en zag dat er een groeiende behoefte voor deze doelgroep is. Er is een behoorlijke groep ouders die zegt dat hun kind wel leerbaar maar niet ‘schoolbaar’ is, hun kind ondervindt problemen in het huidige schoolsysteem. Bij ons is een niet-schoolse omgeving en dat zorgt ervoor dat de weerstand tegen school verdwijnt. Ook voor een overbruggingsperiode kunnen kinderen hier terecht, bijvoorbeeld omdat een kind moet wachten tot het op het speciaal onderwijs terecht kan. Wij zijn een prachtige plek voor kinderen die op school uitvallen. Ze krijgen een op maat gemaakt leertraject en meer dan 80% van kinderen die naar een zorgboerderij zijn geweest, gaat weer terug naar school. De school mag (met het samenwerkingsverband) hun ondersteuningsbudget flexibel inzetten voor de kosten op het snijvlak van onderwijs en zorg. Dat noem je flexibilisering. Zodoende kunnen kinderen terecht voor verschillende vormen van onderwijs, mede doordat de zorgcoördinator naast Social Work ook haar diploma heeft voor lesgeven en Remedial Teaching. Ook bewegend leren wordt toegepast.

Interesse? Kom eens vrijblijvend praten en een lekker kopje koffie drinken in ons gezellige restaurant kijk op www.degroenerie.nl. Volg ons op Instagram: degroenerie en zorgdegroenerie