“De keuken is het kloppende hart van het huis”
Ooit waren het gele keukens met groen-blauwe bloemmotieven die het hélemaal waren, nu moet een keuken juist landelijk, één tint en vernieuwend zijn. Dat je vanuit je stoel de oven kan instellen en je in de supermarkt kan zien hoeveel producten er nog in de koelkast staan. Bij Van Ginkel Keukens weten ze als de beste waar de keuken vandaan komt, maar nog beter waar hij naartoe gaat. Al 60 jaar lang.
Ruwe houten kastjes, granieten werkbladen, strakke matte handgrepen en ingenieuze keukenapparaten; een rondje door de showroom van Van Ginkel Keukens is een ontdekkingsreis op zich. Een plek die elke twee jaar wordt omgegooid volgens de nieuwste trends. “Vorig jaar was hoogglans nog populair, nu moet het allemaal mat. En weer daarvoor werkten we met contrasten. Een witte keuken met een donker werkblad bijvoorbeeld. Dat is nu weer uit. De uitdaging is om elke keuken zo tijdloos mogelijk te maken. Het is niet de bedoeling dat je keuken na vijf jaar al weer oud is. Het is daarom belangrijk om altijd vooruit te blijven kijken.”
Dé trends van 2018
Door het volgen van topdesigners als Remy Meijers en Piet Boon en op basis van eigen ervaring, weet Van Ginkel precies wat er speelt en wat er gaat komen. Eigenaar John van Ginkel: “Dit jaar wordt het jaar van ‘ton sur ton’, oftewel alles in dezelfde tint. Pikzwart of juist beige. De landelijke keukens van 2017 worden juist weer strakker en matter. Apparatuur als ovens, koffiemachines en quookers springen er hierdoor echt meer uit en dat is mooi om te zien.” Ook hebben de keukens van Van Ginkel veel hout en marmer, ook beiden trends die zich 2018 nog meer laten zien. “Ook de apparaten veranderen. Denk aan een stoomoven die zelf berekend wanneer je eten klaar is en afzuiging die verwerkt zit in je keukenblad. De keuken wordt echt een designobject.”
Het hart van het huis
“In de keukens van nu gebeurt meer dan alleen koken. We eten er met het gezin, we lezen er de krant, we ontvangen er gasten, we borrelen er en we werken er als het even kan. En dat heeft keukens enorm veranderd. Van kookplek naar hart van het huis,” vertelt John van Ginkel enthousiast. “We plaatsen regelmatig wijnkasten met verschillende klimaten en bouwen plekken voor openhaarden. Allemaal elementen die keukens echt het middelpunt maken. Hier wordt geleefd, hier is de gezelligheid. Prachtig.”
Totaalplaatje
Dat klanten tegenwoordig precies weten wat ze willen, ziet John aan de moodboards die mensen maken op social media kanalen als Pinterest. “We proberen mensen aan de hand van hun moodboards verder te helpen. Daarin focussen we ons op het creëren van een totaalplaatje. We werken veel samen met Eigenstijl Wonen, de onderliggende interieurwinkel van mijn vrouw. Vanuit de showroom lopen we regelmatig even met klanten naar beneden om te ontdekken hoe we de uitstraling van de keuken door kunnen trekken in de rest van het huis. Het is net dat stukje verder gaan, het ontzorgen, dat uniek maakt. Jouw droomkeuken, van begin tot eind in handen van vakmensen.”