Pauw & Co: zorg voor een gezonde mond van jongs af aan

Het is belangrijk om voor je gebit te zorgen. In het bijzonder voor kinderen is goede mondverzorging onmisbaar om tandheelkundige problemen nu en in de toekomst te vermijden. Maar hoe pak je dat aan? En wanneer moet een kind voor het eerst naar de tandarts? Een essentieel speerpunt van Pauw & Co is preventie. Voorkomen is immers beter dan genezen. Het team van de Barneveldse tandartspraktijk helpt jonge patiënten en hun ouders met advies op maat voor een gezonde mond.

Onlangs was het in het nieuws: kinderen bezoeken op te late leeftijd of zelfs helemaal niet de tandarts. Uit onderzoek van Vektis naar de declaratiecijfers bij zorgverzekeraars blijkt dat maar liefst 11,4 procent van alle kinderen tussen de vier jaar een achttien jaar waarschijnlijk niet naar de tandarts gaat. Waar ligt dat aan? Er heerst veel onduidelijkheid over tandheelkundige zorg aan kinderen, zegt tandarts Corine Pauw. In 2018 is ze de nieuwe, kleinschalige tandartspraktijk gestart in het centrum van Barneveld. “Preventieve zorg is een belangrijk speerpunt voor ons. Voor je gebit en in het bijzonder voor dat van kinderen is preventie van essentieel belang om tandheelkundige problemen te vermijden. Vanaf de eerste controle werken we dan ook preventief om gaatjes en tandvleesproblemen te voorkomen.”

Tandartspraktijk Pauw & Co geeft de patiënt advies op maat en tips hoe je goede mondverzorging aanpakt. Een hecht team van tandartsen, mondhygiëniste en assistentes werkt nauw samen voor een gezonde mond. “We staan voor laagdrempelige en persoonlijke zorg.”, zegt Corine. “We vinden het heel belangrijk dat jong en oud zich op zijn gemak en vertrouwd voelt in de praktijk.”

Kinderen

“Het is van groot belang om op jonge leeftijd met preventie te beginnen om goed voorbereid te zijn op een gezond blijvend gebit”, vertelt Corine. Een belangrijk onderdeel van goede mondverzorging is de tweejaarlijkse controle bij de tandarts.

“Veel ouders gaan pas voor het eerst met hun kind naar de tandarts als ze vier jaar zijn. Dat is echt te laat.” Er is veel onduidelijkheid hierover merkt ze. “De kosten moeten geen reden zijn om het tandartsbezoek uit te stellen. De meeste tandartskosten vergoedt de zorgverzekeraar vanuit het basispakket. Hiervoor geldt ook geen eigen risico.”

De gevolgen van gebrekkige mondzorg kunnen echter groot zijn. “Wanneer melkkiezen verloren gaan, heeft dat direct consequenties voor het blijvende gebit. De wisseling vertraagt en soms breken kiezen helemaal niet door en moeten ze met een beugel in de rij geplaatst worden. Als kinderen diepe gaatjes krijgen in het melkgebit, ontstaan vrijwel altijd ontstekingen. Op den duur moet zo’n kiesje eruit. Als het kind door het wisselen ook nog tanden mist, heeft dat direct invloed op zijn spraak en op zijn kauwvermogen. Dit zijn enkele vervelende gevolgen van het niet goed onderhouden van het melkgebit en die willen wij voorkomen. Daarom zetten we in een vroeg stadium de mondhygiëniste en preventieassistentes in.”

Van jongs af aan

Hoe pak je het als ouder dan goed aan? “Neem kinderen van jongs af aan mee naar de tandarts als je zelf op controle gaat. Zo raakt een kind vertrouwd met de tandarts, ziet hij wat de tandarts doet en hoe een praktijk eruitziet. De eerste echte controle voer ik uit rond de leeftijd van twee jaar.” Corine telt de tandjes, kijkt of alles er gezond uitziet en geeft tips over de verzorging van het melkgebit. “Als een kind al jong leert zijn gebit goed te verzorgen, dan vindt hij dat later ook vanzelfsprekend.

Tandenpoetsen

Naast het controleren van het gebit van je kind, geeft Pauw & Co advies en voorlichting aan ouders en kinderen. “Voeding speelt een grote rol bij het voorkomen van gaatjes. Zeker bij jonge kinderen is dit een belangrijk aandachtspunt. Als kinderen bijvoorbeeld een beker met aanmaaklimonade krijgen, is het belangrijk dat ze deze in korte tijd opdrinken. Zo krijgt het glazuur daarna de kans om zich te herstellen van de suikerinname. Ik adviseer de eet- en drinkmomenten te clusteren tot maximaal zeven per dag.”

Juist voor kinderen beveelt Corine een elektrische tandenborstel aan, omdat poetsen met een handtandenborstel motorisch lastig is. “Met een elektrische tandenborstel is het minder moeilijk om goed te poetsen. Voor kinderen zijn er speciale kindertandpasta’s met voldoende fluoride.” De tandarts adviseert ouders kinderen tot en met de basisschoolleeftijd in elk geval ’s avonds na te poetsen. “Kinderen vergeten vaak plekjes, zoals de achterste kiezen of de voortanden in de bovenkaak. Als de eerste blijvende kiezen achter het melkgebit doorbreken, zijn ze vaak lastig te poetsen, omdat ze ver achterin de mond zetten en nog gevoelig zijn. Onze preventieassistentes kunnen preventief een laklaagje leggen in de groefjes van de kiezen, waarmee je gaatjes helpt voorkomen.”

Pauw & Co
Erkensgang 12, Barneveld
Tel. 0342 – 22 40 80
[email protected]
www.pauwenco.nl