Pauw & Co: een preventieve aanpak voor een gezonde mond

Voor je gebit en in het bijzonder voor dat van kinderen is preventie van essentieel belang om tandheelkundige problemen te vermijden. Dat gaat verder dan twee keer per jaar op controle bij de tandarts. Hoe verzorg je de overige 363 dagen je gebit? Het team van Pauw & Co geeft praktische tips voor een gezonde mond. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Van tientallen merken tandpasta tot flossdraad en stokers en ragers in alle soorten en maten. Als je naar de drogist gaat, zie je door de bomen het bos niet meer. Hoe weet je wat je moet gebruiken en wat geschikt is voor jouw gebit? Tandartspraktijk Pauw & Co geeft aan de patiënt advies op maat. Een team van een tandarts, mondhygiëniste, tandartsassistente en preventieassistente werkt hier nauw samen voor een gezonde mond. Dankzij de kleinschalige opzet van deze nieuwe praktijk, gevestigd in hartje Barneveld, zie je als patiënt altijd dezelfde behandelaars.
Vanaf de eerste controle werkt tandarts Corine Pauw preventief om gaatjes en tandvleesproblemen te voorkomen. “Ik kijk hoe het is gesteld met de mondhygiëne en stel hierover vragen aan de patiënt. Bij de controle breng ik potentiële problemen in kaart en vervolgens breng ik de patiënt zo nodig onder bij de juiste zorgverlener. Zowel onze mondhygiëniste als preventieassistente behandelt preventief. De mondhygiëniste is daarnaast gespecialiseerd in het behandelen van tandvleesaandoeningen.”
Stokeren en rageren
Liesbeth is preventieassistente en geeft daarbij instructies voor gebitsreiniging. “We geven het advies om twee keer per dag te poetsen met fluoridetandpasta en dagelijks tussen de tanden en kiezen te reinigen. Voor de meeste personen is het niet zo belangrijk welk merk tandpasta ze gebruiken, als deze maar voldoende fluoride bevat. Een elektrische tandenborstel maakt het poetsen wat makkelijker en je poetst hiermee minder snel te hard. Met poetsen bereik je niet alle tandoppervlakken in je mond. Daarom adviseren we daarnaast dagelijks te stokeren of te rageren om tandvleesproblemen en gaatjes te voorkomen.” Flossen is ook een manier om tussen de tanden schoon te maken, maar dit een erg moeilijke techniek.
Stokeren of rageren is dus het algemene advies, maar wat is het verschil? “Een stoker is een dun houten stokje en een rager is een borsteltje”, legt Corine uit. De mondhygiëniste of preventieassistente kijkt welke techniek bij de individuele patiënt het meest geschikt is.
Voeding
“Voeding speelt een grote rol bij het voorkomen van gaatjes”, vertelt Liesbeth. “Zeker bij jonge kinderen is dit een belangrijk aandachtspunt. Als kinderen bijvoorbeeld een flesje met aanmaaklimonade krijgen, is het belangrijk dat ze deze in korte tijd opdrinken. Zo krijgt het glazuur daarna de kans om zich te herstellen van de suikerinname. Ik raad aan de eet- en drinkmomenten te clusteren en het te houden bij maximaal zeven momenten per dag. Drink daarbuiten alleen water of ongezoete thee.”
Van jongs af aan
“Het is van groot belang om op jonge leeftijd met preventie te beginnen om goed voorbereid te zijn op een gezond blijvend gebit. Als een kind al jong leert zijn gebit goed te verzorgen, dan vindt hij dat later ook vanzelfsprekend. Wanneer melkkiezen verloren gaan, heeft dat direct consequenties voor het blijvende gebit. De wisseling vertraagt en soms breken kiezen helemaal niet door en moeten ze met een beugel in de rij geplaatst worden”, legt Corine uit. “Als kinderen diepe gaatjes krijgen in het melkgebit, ontstaan vrijwel altijd ontstekingen. Op den duur moet zo’n kiesje eruit. Als het kind door het wisselen ook nog tanden mist, heeft dat direct invloed op zijn spraak en op zijn kauwvermogen. Dit zijn enkele vervelende gevolgen van het niet goed onderhouden van het melkgebit en die willen wij voorkomen. Daarom zetten we in een vroeg stadium de mondhygiëniste en preventieassistente in.”
Juist ook voor kinderen beveelt Liesbeth een elektrische tandenborstel aan, omdat poetsen met een handtandenborstel motorisch lastig is. “Met een elektrische tandenborstel is het minder moeilijk om goed te poetsen. Voor kinderen zijn er speciale kindertandpasta’s met voldoende fluoride.”
Corine adviseert ouders kinderen tot en met de basisschoolleeftijd in elk geval ’s avonds na te poetsen. “Kinderen vergeten vaak plekjes, zoals de achterste kiezen of de voortanden in de bovenkaak. Als de eerste blijvende kiezen achter het melkgebit doorbreken, zijn ze vaak lastig te poetsen, omdat ze ver achterin de mond zetten en nog gevoelig zijn. Liesbeth kan preventief een laklaagje leggen in de groefjes van de kiezen, waarmee je gaatjes helpt voorkomen.”
Zelf in de hand
“Het is noodzakelijk dat de patiënt zelf aan de slag gaat met zijn mondhygiëne”, benadrukt Corine. “De meeste gebitsproblemen zijn terug te voeren op onvoldoende mondhygiëne. Medicatiegebruik kan een grote invloed hebben op de mondflora, maar ook dan is er zoveel mogelijk om de mond zo gezond mogelijk te houden. Je hebt het zelf in de hand. Wij willen bewustzijn creëren en samen met de patiënt voorkomen dat problemen ontstaan.”